GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar till att älska Hawaii

10 anledningar till att älska Hawaii

Hawaii är nästan för bra för att vara sant. Stränderna är underbara, kulturen är häftig, havet är magiskt och för dig som älskar att surfa är Hawaii himlen på jorden. Det finns 1001 anledningar till att älska Hawaii, men jag har gjort mitt bästa för att komma fram till de tio bästa. Här här tio anledningar till att älska denna pärla och att börja packa väskorna på en gång. (Bokstavligen precis efter du läst klart den här artikeln).

1. Dansen är i fokus

Hula-dansen är förmodligen det de flesta tanker på när Hawaii kommer på tal, men det finns så mycket mer att känna till än kjolarna och de färgglada blomsterkransarna man ser i stort sett varje film som utspelar sig på Hawaii. Det är en atletisk konst som innebär trötta ben och blåsor och berättar historian om legender från hawaiiansk kultur och traditioner genom en kombination av dans och sång. Mina historielektioner skulle ha varit så mycket mer minnesvärda (och effektiva) om de hade inneburit mer dans!

2. Alla dessa fester

Luau är i grunden kahuna (vilket betyder en stor våg på surfspråk). Vanligtvis bjuds det på en buffé med skaldjur, kött och allt möjligt. Så att hålla tillbaka enligt någon diet och fokusera på hur du ser ut i en bikini kommer inte på tal – det handlar om att ha det trevligt och njuta av dig själv och lägga dina bekymmer åt sidan. Efter middagen får du nöjet att titta på traditionell polynesisk dans och kanske en samoansk elddansare också och du har tur.

3. Det är verkligen avslappnat

Kommer du ihåg det där med att njuta av tillvaron? Det tåls att upprepas och är en del av livstilen på Hawaii. Jag har tidigare skrivit ett inlägg där jag diskuterade hur språket på Hawaii är väldigt avslappnat och det är något som kännetecknar hela kulturen på Hawaii. Det handlar om att komma ner i varv, hitta en inre balans mellan dig själv allt runt omkring dig och bara leva varje dag med fokus på kärlek, lycka och vänlighet. Det kanske låter för bra för att vara sant, men jag lovar, det är lika bra som det borde vara.

4. Undervattensvärlden är magisk

Snorkling och dykning är ett absolut måste på Hawaii. Kan du tänka dig ett bättre sätt att börja dagen än att simma tillsammans med fiskarna i det magiska vattnet? Molokini är ett bra ställe att börja – det liknar mer en nedsänkt vulkanisk krater än en liten ö och är ett hem för mer än 250 marina arter. Att se havets botten så färgglad är en upplevelse som du aldrig kommer att glömma.

5. Det finns gott om vandringsleder

Om du är den typen som ororar dig för att inte hinna träna på din semester, så sluta med det. Jag har redan sagt att det inte är tillåtet att stressa här. Hawaii har massor av nationalparker och berg som är toppen för dig som vill kombinera äventyr med träning. Bege dig till dig till Haleakala National Park och gå på en tre timmars vandring på Pipiwai Trail medan du vandrar genom bambuskogen och tillslut hamnar vid det 400 fot långa Waimoku vattenfallet. Självklart måste du ta ett dopp i Seven Pools!

6. Ananas i överflöd

Man ska inte ta nyskördad frukt för givet. Om du bor i ett tropiskt land året om är jag riktigt avundsjuk. Men för oss som lever i lite kallare, hårdare klimat är ett överflöd av färsk frukt som finns tillgänglig hela dagen fantastiskt. Mängder av färsk ananas kanske inte är en tillräcklig stor anledning till att älska Hawaii, men visst gör det din vistelse där så mycket härligare.

7. Vågor i världsklass

Vilket bättre ställe finns det att surfa på om inte i landet där sporten föddes? De forna hawaiianerna började tidigt att surfa och då ansågs det inte vara en sport eller ens en hobby. Det var en integrerad del av kulturen och var mer en konstform än någonting annat. Det kallades han nalu som betyder “vågglidning”. Innan man paddlade ut på brädan skulle man be till gudarna för skydd och styrka för att kunna bemästra det mäktiga havet. Ungefär det som vi alla gör innan vi ska be om någonting från vår mamma eller chef.

8. Aktiva vulkaner

Att ta dig upp till vulkanen Haleakala är inget för veklingar. Det finns nya regler som kräver att man måste reservera en plats för att gå ändå upp för och se solnedgången. Den långa vägen upp är dock värt det. Det finns fem aktiva vulkaner på Hawaii och jag rekommenderar att du besöker vulkanen Kilauea, som har haft utbrott sedan 1983 och anses vara en av de mest aktiva vulkanerna i världen. Den bjuder precis på de typ av galna, National Geographic- scenerna, med lava som dyker upp i havet precis som du tänker att det ska se ut.

9. Humpbackvalarnas hem

Det finns ett rikt djurliv på Hawaii och en av de mest imponerande arterna troligen de 30 000 kilo tunga valarna som finns runt ön Maui. Den bästa tiden på året att se dem är mellan januari och mars, eftersom mer än 10.000 valar simmar till Alaska för parning och omvårdnad.

10. Gott kaffe finns överallt

Nej, jag pratar inte om Starbucks nu. På ön Kona, finns det hundratals kaffefarmar som växer, skördar och brygger sitt eget kaffe. Detta goda kaffe hittar du i alla de många kaféer som finns på ön. Den har en mycket distinkt smak på grund av öns höga höjd, konstanta molntäcke och vulkaniska jord från Hualalai vulkanen. Vem vill gå på vinprovning när du kan gå till Daylight Mind för att hitta din favoritkaffe istället?

Funderar du på att plugga på Hawaii?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer