GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du borde veta innan du väljer att flytta till Vancouver

10 saker du borde veta innan du väljer att flytta till Vancouver

Funderar du på att flytta utomlands? Just nu är det många av oss som drömmer om att vidga sina vyer, här kommer därför 10 saker du borde veta innan du väljer att flytta till Vancouver.

Den vackra staden i Kanada är underbar för själen. Vancouver är fylld med natur och kulturella upplevelser och är därför en magnet för resenärer och experter världen över, och dessutom en perfekt anledning till att flytta utomlands!

  1. Härlig vibe

Även fast Vancouver inte har forntida byggnader som i Rom, eller en lång huvudgata som i Paris eller Madrid, så har Vancouver en härlig positiv, ungdomlig känsla över sig. Här är människorna inte rädda för att testa nya saker: jobb, mat, idéer eller olika typer av erfarenheter över lag. Det är en härlig vibe här som du kommer bli beroende av.

  1. Appar till bilar

Inte så sugen på att köpa en bil? I Vancouver är det inga problem. Ladda ned apparna Evo eller Car 2Go så kan du timvis hyra en bil. Du måste betala en liten startkostnad för att gå med, men därefter betalar du endast för timmarna du använder bilen. Kom ihåg att följa lagen! Efter 90 dagar i Vancouver måste du byta ut ditt körkort till ett Kanadensiskt körkort.

  1. Kollektivtrafik

Det är lätt att ta sig runt i staden, bara det är en anledning till att flytta till Vancouver. Du kan åka SkyTrain eller bussar – men du behöver ett ”Compass card” för att kunna åka, fyll bara på kortet innan. Men glöm inte att blippa kortet när du kliver av tågen också. Om du inte vill åka i kollektivtrafiken så går det jättebra att cykla. I Vancouver finns över 800 cykelbanor och det är Nordamerikas mest cykelvänliga stad.

  1. Välkomnande

Vancouvers invånare är otroligt välkomnande mot andra. Det är dessutom en av världens mest gayvänliga städer, med den största Pridefestivalen i världen. Förutom det, är Vancouver väldigt mångkulturell – 52% av befolkningen har inte engelska som sitt första språk och de brukar säga att staden är den mest asiatiska staden, utanför Asien.

  1. Perfekt balans mellan jobb/fritid

Det är en stor stad med liten storlek – men med lika bra nattliv, barer och restauranger som i storstäderna. Här kommer du alltid hitta events och nya aktiviteter att göra på fritiden. Därför kommer du aldrig behöva ställa dig själv frågan: ”vad ska jag göra efter jobbet idag?”

  1. Att dricksa

Beroende på vart du kommer ifrån så kanske du tycker att dricks-kulturen är svår att vänja sig vid. Men det kommer snabbt bli en vana. Det är normalt att dricksa runt 10-20% när du betalar med kort, detta gör du innan du slår in pinkoden. Kom ihåg detta, om du letar efter deltidsjobb här – serviceyrken kanske inte ger den bästa timlönen, men du kommer dra in mycket dricks.

Vill du studera utomlands? Beställ en gratis EF- katalog: Läs mer här

  1. Ishockey

Flytta till Vancouver och kom in i andan av Kanadas mest kända sport genom att stötta deras lag Vancouver Canucks och Vancouver Giants, som är deras största juniorlag. Ishockey är en snabb och fysisk sport. Det är helt otroligt hur spelarna kan röra sig så snabbt på isen. Om du vill lära dig åka skridskor är Vancouver rätt stad för dig. I staden finns åtta hockeyrinkar som du antingen kan öva på hockey i eller åka skridskor.

  1. Nära till USA

När Vancouver är ditt hem, kommer du att vara långt bort från resten av Kanada. Den närmsta staden är Calgary, som ligger 8 timmar bort. Därför kommer du troligtvis besöka USA oftare: den vackra staten Washington gränsar med Kanada, med staden Seattle bara 3 timmar bort och Oregon (samt Portland) bara strax bortanför.

  1. Hyreslägenheter

Hyresperioden börjar vanligtvis den 1a eller den 15e varje månad, så du kanske behöver hitta ett annat boende innan du kan flytta in i din nya lya. Du kommer troligtvis skriva på ett minimumkontrakt på 6-12 månader och du måste själv hitta möbler till lägenheten (möblerade lägenheter är ganska ovanligt här). Angående handpenning, tänk på att inbetalningen inte är mer än halva av första månadshyran.

  1. Skaffa ett BCID kort

--------------------

Kommer du vara i Vancouver i mer än sex månader? Se till att skaffa ett ”British Colombia ID”-kort. Det kan du använda när du går ut på barer eller klubbar och samtidigt hålla dina svenska ID-handlingar säkra från en utekväll. BCID-kortet är ett giltigt ID från staten, så du kan även öppna upp ett bankkonto med det (men det finns andra sätt att göra det på också). För att skaffa ett BCID-kort behöver du: ditt jobb- eller studentvisa, ditt pass och ett id-kort (exempelvis ditt körkort).

Hoppas att vi har inspirerat dig till att ta steget ut i världen, och flytta till Vancouver!

Taggar: Student lifeTravel tipsEnglishCanadaVancouver

Läs mer om Vanouver och andra destinationerLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig