Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Den ultimata guiden till det perfekta sabbatsåret

Den

Ett gap year, eller sabbatsår som det heter på svenska, brukar beskrivas på två olika sätt:

gap year(gæp jɪr)

noun

  • an amazing way to win at life
  • a period – often before, during or after university – in which a person takes time off to travel the world, learn languages, work, volunteer, or intern.

Oavsett hur du väljer att definiera ordet är ett sabbatsår en optimal möjlighet att utvecklas samtidigt som du utforskar världen. Om du överväger – eller kanske redan har bestämt dig för att ta ett sabbatsår – kan du vara säker på att det kommer med en mängd fördelar. Under ett sabbatsår blir du mer självständig, det ger dig tid för reflektion och du har möjlighet att lära dig ett nytt språk och/eller bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Känns det överväldigande? Oroa dig inte – vi har satt ihop den ultimata guiden till det perfekta sabbatsåret.

1. Spara pengar till ett sabbatsår

Sätt mål

Du har ett helt år där du kan göra precis det du vill, men det är viktigt att estimera dina utgifter vid ett tidigt stadie. Kalkylera kostnader för boende, resor och måltider – men även för nöjen och aktiviteter som förgyller din resa.

Researcha

Varje stad eller land som du planerar att besöka har med största sannolikhet olika levnadskostnader. Transportkostnader i Europa skiljer sig exempelvis mycket från i USA. Om du researchar och beaktar alla små detaljer i din budget kommer du att maximera din upplevelse.

Gör uppoffringar

Du ska givetvis inte bli en eremit – men om du sparar till ett sabbatsår är sociala aktiviteter något som du bör reflektera över. Skär ner på onödiga kostnader; arrangera en filmkväll hos en kompis istället för att gå på bio och ta med matlåda istället för att köpa dyr lunch. Som grädden på moset sparar du inte endast pengar – du övar även på att sätta (och följa!) budgets.

Tjäna pengar

Den bästa med ett sabbatsår är att du slipper ”9 till 5-schemat” som du kanske är van vid. Före avresa är det dock en god idé att göra det du måste för att spara ihop pengar – skaffa dig ett jobb eller erbjud dig att jobba extra. Denna korta tidsinvestering kommer att löna sig i det långa loppet. Ett annat tips är att önska sig bidrag till reskassan istället för materiella ting i födelsedagspresent. Många tycker att det är genant att fråga om pengar, men det är ofta den absolut bästa presenten!

Var proaktiv

I en ideal situation har du lyckats spara ihop till en budget – men planeringen slutar inte där. Det är nu tid att göra din dröm till verklighet. Boende, transport och aktiviteter är ofta billigare om de bokas online i god tid. Se till att boka så mycket som möjligt före avresa.

det perfekta sabbatsåret

2. Bestäm dig för vart du ska resa under ditt sabbatsår

Hitta din drömdestination

Det perfekta sabbatsåret handlar mycket om att utforska platser som du alltid drömt om. Se till att välja destinationen eller destinationerna med omsorg!

Fördjupa dig i ett nytt språk och i en ny kultur

Ett sabbatsår är en ypperlig chans att boosta ditt CV. Det är en erfarenhet som väger tungt i universitetsansökningar likväl som på arbetsmarknaden. Att lära sig ett nytt språk är en utmaning – men det är faktiskt inte så svårt när du omfamnas av språket 24 timmar om dygnet.

Hitta ett språk som du vill lära dig och som du tror är användbart i framtiden – både personligen, men även för framtida jobb. I dagens globaliserade värld är det viktigt att kunna behärska språk. Det kan vara en god idé att ta en språkkurs, men även att delta i organiserade aktiviteter för att utforska och fördjupa dig i din destination.

Visum/restriktioner

Det är kanske inte det roligaste, men det är ett måste! Bekanta dig med de begränsningar som anges i ditt visum; exempelvis hur länge du får stanna i landet och om du får arbeta i landet under din vistelse. Om du har möjlighet att jobba på din drömdestination har du möjlighet att addera extra klirr i reskassan samtidigt som du fördjupar dig i språket och boostar ditt CV. I de länder som du inte får jobba, finns kanske möjlighet att volonärarbeta, vilket är en fantastisk och lärorik upplevelse.

Det perfekta sabbatsåret

3. Det perfekta sabbatsåret

Samla minnen

De minnen som du bär med dig är ovärderliga. Passa på att fotografera, vlogga eller skriva en resedagbok så att du kan se tillbaka och reflektera över ditt livs äventyr när du återvänt hem. Dokumentera minnesvärda stunder och det som du är tacksam över, varje dag.

Gå utanför din “comfort zone”

Tillåt dig själv att inspireras under ditt sabbatsår! Gå utanför din comfort zone för att växa på ett personligt plan, men också för att vidga ditt kontaktnät. Tips: Många företag anordnar träffar för att sammanföra resenärer.

Håll kontakten med nära och kära

Sist, men inte minst – glöm inte att uppdatera dina vänner och familj om ditt äventyr och det perfekta sabbatsåret. Håll kontakten, dela med dig och inspirera!

Börja planera det perfekta sabbatsåretLäs mer

Lär dig ett nytt språk. Välj mellan 12 språk och över 50 destinationer.

Learn more