GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vanliga frågor inför din språkresa

Vanliga frågor inför din språkresa

Att göra sig redo för att åka på språkresa eller att studera utomlands för första gången är spännande, men du har kanske en del frågor. Vad ska jag packa och hur mycket? Behöver jag ett kreditkort? Och varför är utresan kortare än hemresan? För att försäkra dig om att du har koll på allt så att du kan fokusera på allt roligt har vi samlat några vanliga frågor inför din språkresa som vi vet att många studenter har innan sitt äventyr. Vi har frågat våra experter och sammanställt de vanligaste frågorna och svaren. Här kommer första delen som lär dig allt om hur du ska förbereda dig inför den stora resan!

1. Jag har aldrig rest ensam – har du några tips?

Det kan vara lite skrämmande att resa ensam för första gången, men här är några små tricks som underlättar. Var på flygplatsen i så god tid att du har tillräckligt med tid att gå igenom säkerhetskontrollen och gå till din gate utan att stressa. Det kan vara skönt att ha bokat transfer i förväg – då kommer du inte att behöva oroa dig för hur du kommer till din värdfamilj eller residence efter en (lång) flygning. Om du bokar transfer kommer någon att vara på flygplatsen och vänta på dig direkt efter du har hämtat ditt bagage. De kommer ha en skylt med ditt namn så du enkelt kan hitta dem – och de kommer inte att åka utan dig. Se alltid till att ha med dig ett telefonummer till någon du kan ringa om du stöter på problem.

2. Borde jag kontakta min värdfamilj i förhand?

Ja! Trots allt kommer du att bli en tillfällig del av deras familj, så de är förmodligen lika nyfikna på dig som du är på dem. Du kan skicka ett mail och introducera dig själv, ställa en fråga eller två och berätta om hur taggad du är över att studera utomlands. Bombardera dem inte med mail eller telefonsamtal, men att säga hej är alltid en bra idé!

3. Vad behöver jag packa?

Detta beror på vart du ska åka och hur länge. Se till att googla medeltemperaturen innan din resa. Du kommer ha möjlighet att tvätta på din destination så packa inte med dig för mycket, dessutom kommer du troligen shoppa, så planerar för det (= lämna lite utrymme i resväskan). Packa helst kläder som inte tar så stor plats. Försäkra dig om att du har ett par gymnastikskor – du kommer förmodligen vara med på en del aktiviteter och utflykter som blir roligare med bekväma skor. Glöm inte laddare och adapter! Om du glömmer något kan du köpa i princip allt (förutom din favorittröja) på destinationen. Du kan också köpa toalettartiklar på plats, så ta med en reseförpackningar schampo och tvål för de första dagarna, och köp sedan en stor på plats. Och ja, det är absolut okej att packa ner något som påminner dig om hemma, även ett gosedjur!

4. Vad för sorts väskor borde jag ta med?

Resväskor med hjul är enkelt att dra runt. Om du vet att du kommer att resa mycket på din destination kan en stor ryggsäck vara en bra idé. Glöm inte att kolla med flygbolaget om vikt- och storleksbegränsningar för både incheckat bagage och handbagage. Vi rekommenderar att du lägger allt du inte kan leva utan; värdesaker (dator, kamera, laddare) och ett ombyte kläder i ditt handbagage (ifall ditt incheckade bagage inte kommer fram samtidigt som du). Om du planerar in en weekend-resa (vilket vi hoppas att du gör) se till att du har med dig en mindre väska.

5. Borde jag ta med en present till min värdfamilj eller rumskompis?

Alla älskar presenter och värdfamiljer och rumskamrater är inga undantag. En liten souvenir från ditt hemland eller stad är en bra ”icebreaker” och visar dem att du är en toppenperson, men det är inget måste.

6. Hur ska jag förbereda mig inför resan?

Förutom att packa, köpa en present till din värdfamilj eller rumskamrat och komma till flygplatsen i tid, bör du definitivt börja lära känna din skola och få kontakt med andra studenter. Du bör också göra språktestet online för att hitta den perfekta nivån för dig. Vi vill ju inte skryta men vår blogg har några ganska häftiga artiklar om alla våra destinationer så det kan också vara ett sätt förbereda sig. Om du vill ta det ännu längre, googla på din destination och bli taggad på alla saker du kommer kunna göra.

7. Varför skiljer sig mina flygtider åt?

Vi ska inte gå in på alltför mycket detaljer, men det har att göra med att jorden är en sfär, aerodynamiken och tidszonerna (som förvandlas till jetlag och jetström). Om du till exempel flyger från Wien till London kommer ena vägen vara lite kortare än den andra eftersom det är motvind åt ena hållet (medan det är medvinden åt andra hållet). Sedan är det de olika tidszonerna. Om du lämnar Wien kl 13 och flyget till London tar två timmar, kommer du ändå inte fram klockan 15 utan klockan 14. London ligger nämligen i en annan tidszon (en timme efter Wien). Om du sedan flyger tillbaka klockan 13, kommer du efter två timmar i luften vara framme i Wien klockan 16 eftersom du åker till en tidszon som ligger en timme före. Lång historia kort: det är helt okej att dina resor tar olika lång tid.

8. Behöver jag ett kreditkort?

Ja, vi rekommenderar att du har ett kreditkort, speciellt om du ska till USA. Om du eller dina föräldrar är oroliga över att du spenderar för mycket pengar, prata med din bank och sätt en gräns på kortet. Ett annat sätt att försäkra att utgifterna inte går i taket kan vara att använda ett förbetalt kreditkort. Du eller dina föräldrar laddar helt enkelt på en viss summa pengar på kortet och det är allt du kan spendera (tills kortet fylls på igen). Det bästa är att prata med din bank om hur du hanterar kostnader utomlands.

9. När behöver jag vara på flygplatsen?

Flyg är inte som tåg så du kan inte bara dyka upp fem minuter innan avgång. Din ankomsttid beror på var du ska flyga och är bäst att kontrollera med flygbolaget. En generell regel är att du vid internationella flygningar måste vara på flygplatsen två till tre timmar innan flyget går. Det är bättre att vara där tidigt så du hinner checka in ditt bagage, gå igenom säkerhetskontrollen och anlända till din gate med ett leende (och inte helt andfådd och svettig).

10. Hur mycket pengar borde jag ta med?

En vanlig fråga inför språkresan brukar vara hur mycket pengar du borde ta med. Detta beror, återigen, på var du ska, hur länge du ska vara iväg och hur shoppingintresserad du är. Vi rekommenderar att du endast tar med kontanter för den första veckan och sedan använder ett kreditkort eller ett resekontantkort. Ibland går det också att köpa kuponger till aktiviteter eller evenemang före avresan – då är du redo för allt det roliga med de andra studenterna utan att behöva oroa dig för mycket över pengarna.

11. Behöver jag en särskild försäkring för mina utlandsstudier?

Vi rekommenderar att du har en reseförsäkring. Du kan antingen ha en privat försäkring eller så kan du kolla med din studievägledare som kan berätta hur du skaffar en försäkring inför din resa.

12. Vad ska jag göra om mitt pass har gått ut?

Om ditt pass har gått ut måste du skaffa ett nytt så fort som möjligt. Se till att kontrollera utgångsdatumet på passet om du måste ansöka om ett visum. Det kommer nämligen påverka om du får ditt visum utfärdat eller inte. (Dessutom kommer ditt visum att länkas till ditt pass så om du får ett nytt pass kommer ditt visum inte gälla längre). Notera att många länder kräver att ditt pass är giltigt några månader efter hemresan.

13. Får jag ta med mitt husdjur?

Om det inte är ett gosedjur, kommer du inte kunna ta med dig ditt husdjur. Vi skulle gärna lära ditt djur ett nytt språk – och tänk på alla de coola #EFMoments! – men det skulle bara vara för mycket besvär med boende och tull.

Tack så mycket till alla experter som har hjälpt mig att skriva det här blogginlägget. Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florens och Simon – ni är bäst!

Har du bokat din språkresa?Få ett gratis prisförslag
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig