Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Hur du hittar ett jobb med hjälp av sociala medier

Hur du hittar ett jobb med hjälp av sociala medier

Det finns ungefär tre saker som är lättare att göra utan att använda Internet. Att söka jobb är inte ett av dem. Idag finns alla världens jobbannonser och företagsinformation lättillgängliga. Detta samtidigt som det blir allt enklare att visa upp talanger och kunskaper. För att vara säker på att dina kontaktuppgifter och kunskaper når rekryterare kommer här en överblick över de mest populära sociala medierna. Jag har även lagt till ett par tips för att du ska lyckas ännu bättre med att hittar drömjobbet.

LinkedIn

Möt modern till allt som rör karriär på sociala medier. Du behöver ett LinkedIn konto oavsett om du letar jobb nu eller i framtiden. Det här är plattformen där du har möjlighet att visa upp ditt CV för hela världen och låta alla veta vilka kunskaper, utbildning, expertis och språkkunskaper du har. Även om alla LinkedIn konton ser likadana ut kan du förbättra din med en fångande rubrik, ett unikt innehåll och en professionell, fast personlig, profilbild. Sedan är det bara att börja visa upp dina nätverkandekunskaper online. Här är det viktigt att du inte bara tar kontakt med människor du redan känner utan även med influensers och experter inom din bransch. Kom också ihåg att inte bara vara aktiv när du söker jobb utan att hålla din profil uppdaterad även när du fått ett jobb. Du vet aldrig vilka som letar efter de förmågor som just du har.

Facebook

Om du trodde att Facebook endast var till för att hålla koll på dina vänners liv har du fel. Detta sociala nätverk kan även hjälpa dig i jobbsökandet. Se till att hålla din utbildning och jobberfarenhet uppdaterad. Dela också upp dina vänner i olika grupper, ditt jobbsökande blir mer effektivt om du delar arbetsrelaterade saker med rätt personer. Sist men inte minst, varför inte använd Facebook ads för att se till att ditt drömföretag uppmärksammar dig.

Twitter

Twitter är snabbt och direkt. Det gör plattformen till den perfekta platsen att få de senaste uppdateringarna, jobbannonserna och karriärsråden på. Här kan du följa och integrera med influensers och ledare inom ditt fält, söka på hashtags för att hitta jobbannonser och hitta information om olika ämnen. Det bästa sättet att använda plattformen på är att inte bara att följa personer utan att även vara aktiv och tweeta själv. Twitter är en perfekt plattform att skapa kontakt på, och dela innehåll och idéer.

Bloggar

Alla behöver inte, eller vill ha, en egen hemsida. Då är en blogg den perfekta platsen att visa upp kunskaper på. Dela med dig av dina upplevelser och positionera dig som en expert inom ett specifikt område. Kom ihåg att en blogg bara är så bra som det senaste inlägget så du kommer behöva lägga ner arbete på den. Att skriva tips-listor är bra men det finns massor av olika sätt att driva en blogg på. Oavsett vad du gör, se till att lägga upp minst ett inlägg i veckan och att det är relevant för läsaren.

Instagram

Instagram låter dig inte enbart lägga upp foton, plattformen kan även hjälpa dig i jobbsökandet. Särskilt om du är en visuell person eller är bra på att fotografera. Du kan använda Instagram för att marknadsföra din portfolio, lägg upp bilder på ditt professionella liv och använd relevanta hashtags för att nätverka. Du borde ta ditt visuella nätverkande till nästa nivå och följa, och integrera, med dina favoritföretag och varumärken för att lära dig mer om deras företagskultur. Att referera till ett specifikt inlägg, eller ännu bättre, din Instagram-strategi är ett perfekta sätt att stå ut i ditt personliga brev, på nätverksminglet eller jobbintervjun.

Pinterest

Pinterest liknar Instagram men du behöver inte lägga upp egentagna bilder. Dock behöver du vara lite mer kreativ och inte bara lägga upp irrelevanta saker. Varför inte ta tillfället i akt och skapa ett roligt och visuellt CV som visar upp dina kunskaper och är relevant för din karriär. Du kan även använda Pinterest till inspiration. Det finns massvis med karriärsråd på Pinterest, med allt från CV tips till intervjuoutfits. Självklart kan du även här följa och integrera med företag och lära dig mer om deras produkter, anställda och företagskultur.

Nu när du har koll på de största plattformarna, kommer här ytterligare 10 tips på hur du kan få ut det mest av ditt jobbsökande på sociala medier:

1. Städa bland, och radera, foton och inlägg på sociala medier som inte är lämpliga att visa upp för framtida arbetsgivare.

2. Kommentera, tagga och hashtagga, men inom rimliga gränser. Var inte den som endast lägger upp slumpmässiga saker.

3. Tänk utanför boxen. Gör ett online möte mer minnesvärt genom att ta kontakt och engagera dig på ett mer kreativt sätt.

4. Det är mycket fokus på berättande inom karriärer och CV-byggande, använd sociala medier för att berätta din historia med ord, bilder eller video.

5. Välj de plattformar du använder med eftertanke. Fundera på vilka kanaler som fungerar bäst för dina kunskaper och mål.

6. Det är vanligt att ha två profiler på samma plattform – en där du postar kattbilder och en där du marknadsför din professionella expertis.

7. Sociala medier är den perfekta platsen att bli viral på. Men tänk på att de flesta karriärer byggs på hårt arbete, och inte några minuters kändisskap.

8. Lär dig mer om de anställda och de som tar beslut på företaget du vill arbeta på. Sociala medier är en bra plats att ta första kontakten, och få in en fot, på företaget.

9. Svara på frågor, engagera dig och dela inlägg, det kommer ge dig ett ovärderligt socialt kapital. Det är ett bra, men vardagligt, sätt att visa dina kunskaper, och bygga kontakter, på.

10. Var tålmodig! Det tar tid att nätverka, bygga och vårda ett nätverk.

Bild av, Jason Howie, Flickr / Creative Commons

 

Vill du förbättra ditt CV?Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Karriär