GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Såhär lär du dig tyska snabbt: 10 tips

Såhär lär du dig tyska snabbt: 10 tips

Att lära sig ett nytt språk är svårt, men vem säger att det inte kan vara roligt också? Att bemästra ett nytt språk kräver förstås ansträngning, men det finns ingen bättre känsla än att problemfritt kunna konversera med någon som har språket som modersmål. För att få en bra start på vägen mot att behärska det tyska språket kommer här tio bra tips.

1. Läs allt

Från tyska tidskrifter och tidningar till bloggar, böcker och serier, att ta dig tid att läsa många olika typer av text hjälper dig att behärska språket. Även om du bara läser några sidor eller artiklar varje dag, kommer du att få en mycket djupare förståelse för vanliga meningsstrukturer, grammatik och stavning. De olika typer av text du läser kan stärka dina kunskaper i formell eller informell tyska, samt hjälpa till att hålla dig uppdaterad gällande nyheter och kultur.

2. Följ nya influencers

Oavsett om du använder TikTok, Instagram eller Twitter, hitta några tysktalande influencers att följa. På det sättet kommer du att fortsätta att öva på språket du lär dig samtidigt som du håller dig uppdaterad på nya trender och slang, varje gång du öppnar dina sociala medier-appar.

3. Besök Tyskland

Planera en resa! Att lära sig tyska är den perfekta ursäkten för dig att packa ditt pass och bege dig till Berlin eller München i några dagar. Att tillbringa tid i Tyskland, prata tyska med modersmålstalare och vara helt fördjupad i språket är det bästa du kan göra för din språkinlärning.

4. Eller studera utomlands

För att verkligen öka din förståelse, planera in en längre studievistelse i Tyskland. Att bo på en ny plats ger dig faktiskt en mycket rikare förståelse för språket och kulturen än bara en weekendresa. Att ständigt öva och att tvingas tänka snabbt kommer att få ditt uttal och konversationsförmåga att förbättras, och du är mer benägen att behålla dessa färdigheter livet ut.

5. Hitta några nya podcasts

Att prenumerera på tyska podcasts är ett enkelt och roligt sätt att förstärka det du lär dig i ett klassrum. Att lyssna regelbundet är bra för att öva på att hänga med i en konversation, och kommer att göra det enkelt att förbättra din accent och ditt uttal.

6. Titta på TV

Luta dig tillbaka – även när du slappar kan du förbättra din tyska. Det kan vara så enkelt som att byta språkinställningar på Netflix så att du kan se program med tysk undertext eller ljud, eller välja att titta på tyska program. Sitcoms och talk shows är lysande för att följa snabba men lätta konversationer.

7. Ändra telefonens språk

Japp, så enkelt är det. I genomsnitt spenderar vi över tre timmar om dagen med att titta på våra telefonskärmar, så vi kan lika gärna göra den tiden användbar. Genom att byta telefonens språk till tyska kommer du att se de tyska orden för saker som datum och väder, varje gång du tar upp mobilen. Dessutom kommer det hela tiden att påminna din hjärna om att tänka på tyska och göra det lättare att byta till att "tänka på tyska" när du är i andra situationer.

8. Gör anteckningar

Medan vi pratar om telefoner kan en anteckningsapp vara din bästa vän när du lär dig ett annat språk. Vi föreslår att du gör två listor; en med vanliga ord eller fraser som du kan behöva använda ofta, och en där du lägger till när du gör ett misstag. Att skriva ner saker som nya ord eller små fraser när vi lär oss dem (eller när vi missförstår dem) kan hjälpa till att hålla rätt saker i minnet.

9. Fråga om hjälp

Om du inte vet hur man säger något, eller om du inte förstår vad någon säger till dig, våga fråga! Det finns ingen anledning att skämmas, och att få förtydliganden på direkten hjälper dig att lära dig snabbare än att vänta på att Googla det när du kommer hem.

10. Var konsekvent

När det gäller språkinlärning är det A och O att vara konsekvent! Du behöver inte använda alla våra tips på en gång. I stället är det enklast om du gör ett schema och håller dig till det. Strö på olika tekniker under hela veckan så att du varje dag sakta förbättrar din muntliga och skriftliga tyska. Lyssna på podcasts och läs nyheter ena dagen, och träna sedan med vänner efter lektionen nästa dag.

Studera tyska i TysklandLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig