GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

6 tips på hur du packar för att flytta utomlands

6 tips på hur du packar för att flytta utomlands

Planerar du att boka den där enkelbiljetten någonstans utanför Sveriges gränser? Det kan vara mycket att tänka på, inte minst hur du ska få plats med vad som känns som hela ditt liv i några få väskor. Jag har frågat runt lite om hur man packar som bäst när man ska leva på en annan plats. Här delar jag med mig av de bästa tipsen om hur du packar för att flytta utomlands.

1. Skriv en lista

Jag kan inte trycka tillräckligt på den här punkten när man ska flytta utomlands. Det spelar ingen roll om du är en listmänniska eller inte. Jag kan garantera att det kommer spara dig många stressdrömmar och känslan av att hela tiden ha glömt något. Ha listan tillgänglig hela tiden, exempelvis i din mobil, så att du snabbt kan addera något till listan om du plötsligt får en snilleblixt.

När jag skriver packlistor packlistor börjar jag alltid med det jag verkligen måste ha med mig eller inte kan ersätta på plats. Det kan exempelvis vara pass, kamera, mobil, bankkort, laptop osv. Sedan fortsätter jag att dela upp lisan i olika kategorier, såsom kläder, hygien, teknik och annat jag är övertygad om att jag kommer att använda och behöver till min flytt utomlands.

2. Vad ska jag lämna hemma och vad ska jag packa med?

Vad du känner är absolut nödvändigt för dig när du flyttar utomlands är självklart personligt. Men när du ska packa för en längre period så har du inget annat val än att prioritera och tänka “less is more”. Regel nummer ett är att komma ihåg att du faktiskt kan köpa saker väl på plats. Skippa schampo, balsam och andra saker du enkelt kan få tag på där och ändå måste fylla på så småningom.

När det kommer till kläder så kan det vara svårt att veta vad som passar på destinationen du ska flytta till. Kolla klimatet och läs i resegrupper! Glöm inte att packa för hela året, inte bara för säsongen vid din avresa eller när orten är som populärast för turister. Tänk på att du kanske till och med tar en weekend någonstans under din tid utomlands. Det är också en bra idé att matcha dina outfits så allt passar med varandra.

Skorna är ofta ett problem, de är tunga och tar massvis med plats! Jag rekommenderar ett par finskor, ett par sneakers och ett par boots som du kan ha i naturen eller i regn. Och glöm inte tofflor! På de flesta platser utomlands så använder de skor inomhus.

3. Ta med något som får dig att känna dig trygg

Det må ta plats, men det är värt det när hemlängtan slår till. I mitt fall är det mitt favoritte och svensk choklad. För dig kanske det är en bok eller en t-shirt. En vän till mig hade väskan full av tonfisk som han tyckte var alldeles speciell. Det är helt upp till dig vad som ger dig trygghet. En utskriven bild eller två är såklart också trevligt att ha att sätta upp på väggen i ditt nya boende.

4. Gör din efterforskning

Innan du packar ner hela apoteket eller alla dina favoritmärken, googla! Kolla vilka mediciner du kan köpa där, och framför allt om det är något du inte kan köpa där som du måste ta med dig när du flyttar utomlands. Favoritmärken är kanske inte lika livsviktigt som mediciner, men det kan ändå vara trevligt att veta om de har din favorithårolja som du inte känner att du kan leva utan. Annars är det kanske en bra idé att ta med den.

5. Praktisk packning

Det finns många guider för hur du packar bäst för att flytta utomlands, så vi kör bara några snabbtips.

  • Lägg det viktigaste i handbagaget (medicin, ett ombyte, pass, laptop osv.)

  • Om du tar med kontanter, lägg de på olika platser; i strumpan, i väskan, i fickan…

  • Rulla kläderna, vik inte

  • Vakuumpacka, det finns påsar att köpa där du trycker ut luften. Supervärt!

  • Packa saker i varandra. Fyll skorna med strumpor – låt inte luft ta din värdefulla plats

6. Det löser sig

Stressa inte allt för mycket. Du kan alltid skicka efter saker sen. Det kan till och med vara en bra idé att göra det så du slipper försöka dra på fyra tunga väskor själv. Om din familj eller vänner kommer och hälsar på så kan de ta med saker du glömt eller tagit slut på. Och glöm inte – det bor (förhoppningsvis) människor på platsen dit du flyttar, och de klarar sig alldeles utmärkt, så det kommer du också göra!

Studera utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig