GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Ultimata reseguiden: 11 tips till San Francisco

Ultimata reseguiden: 11 tips till San Francisco

Är det dags att besöka staden som är känd för sin röda bro? San Fransiscos branta backar och öppna kultur har något för alla. Trots att staden ligger i Kalifornien är det relativt kallt här (vilket du kommer märka när du läst guiden). För att få svar på frågorna om vem Karl är, vilka namn på San Fransisco som är förbjudna enligt lokalborna och var de bästa solnedgångarna finns kommer det här är en guide till San Fransisco, staden som är mycket mer än en bro.

1. Var redo för vädret

Det uttjatade uttrycket kläder efter väder stämmer inte riktigt i San Fransisco. Staden består nämligen av så kallade mikroklimat, vilket innebär att det kan vara väldigt olika klimat i staden, samtidigt. Du kan gå från en gata som har 25 grader till en med 15 grader. Det kan även vara stor skillnad på vädret mellan olika dagar. Ena dagen är det kallt och dimmigt och nästa är det varmt med klarblå himmel. Tänk på att klä dig efter flera väder och ta med extra kläder.

2. Se jättarna

Baseboll är den väldigt amerikanska sporten som alltid är med i amerikanska tv-serier men som är svår att hitta här i Sverige. När du är i USA är en basebollmatch ett måste och San Fransiscos lag heter San Fransisco Giants. På AT&T Park kan du se hemmalaget svinga slagträt medan du äter klassisk basebollmat som korv med bröd och nachos. Det kan vara ganska kallt i arenan så ta med dig en extra tröja eller gå hit under en solig och varm dag.

3. Vandra, och vandra lite till

San Fransisco är känd för sina branta backar. Om du inte redan har tröttat ut benen finns det flera olika vandringsleder i och utanför staden. Om du letar efter en tuffare vandringsled kan Mt. Davidson eller Lands End vara något för dig. Om du istället letar efter en lite lättare vandring kan the 16th Avenue Tiled Steps Project (eller Moraga Steps) med sina 163 trappsteg vara ett bättre alternativ. Varje trappsteg är satt med mosaik och utsikten från toppen är värd träningsvärken i lår och rumpa.

4. Träffa Karl the fog

Inte nog med att San Fransisco har mikroklimat, de har döpt sin dimma. Dimman, som kallas Karl, brukar rulla ut i staden, särskilt runt Golden Gate bron. De som bor i San Fransisco är, för det mesta, väldigt förtjusta i dimman och Karl har till och med ett eget Twitterkonto (@KarlTheFog) med fler än 350 000 följare. Så när dimman börjar svepa runt dig kan du ropa HEJ KARL och folk kommer bara tycka att du är lite märklig.

5. Allt utom San Fran

Namnet på staden är något som är väldigt viktigt för de som bor i San Fransisco. Att kalla staden San Fran eller Frisco är strängt förbjudet om du inte vill ha arga San Fransisco bor efter dig. För att smälta in med lokalborna finns det tre godkända namn. San Fransisco, SF och The City. Försök dig inte på några andra, då får du kanske Karl efter dig.

6. Ta en andningspaus

Om du behöver varva ner efter några hektiska dagar kan yoga i Grace Cathedral vara perfekt. Låt inte det faktum att det är i en kyrka avskräcka dig. Hit kommer alla typer av människor och det kvittar vad du tror, eller inte tror, på. Den stora mörklagda katedralen fylls på tisdagar med färgglada yogamattor. Om du inte har en yogamatta med dig går det att låna en mot en donation. Tänk på att komma i tid då det är väldigt populärt och att du tar med dig varma kläder då kan vara lite kyligt.

7. Se en oförglömlig solnedgång

I San Fransisco är det aldrig särskilt långt till vattnet och därmed fantastiska solnedgångar. Bolinas Ridge är ett måste om du är i staden. Om du har tur är Karl ute vilket gör att solen lyser upp dimman och skapar en fantastisk stämning. Coit Tower är en annan bra plats att se solnedgången på. Utsikten i sig är värd promenaden och solnedgången är som grädde på moset. Som bonus ligger det stora hus med fina trädgårdar på vägen upp. Om du är ute i god tid borde du gå till Bernal Heights Park för en fantastisk utsikt över staden. Då två bergstoppar blockera solen går den ner tidigare här, så se till att var på plats minst en halvtimme innan solnedgång.

8. Besök Palace of fine arts

Ett något oväntat inslag i stadens arkitektur är Palace of Fine Arts. Palatset ser snarare ut att vara en Hollywood kuliss än en riktig plats. Byggnaden har stått här sedan 1915 och är inspirerad av grekisk och romersk arkitektur. Ta med dig en picknick och ät bredvid den vackra lagunen. Förutom bildsköna omgivningar som lockar brudpar och filminspelningar ligger det interaktiva museet Exploratorium här.

9. Världens mest rymningssäkra fängelse

Om du känner att du har utforskat staden och vill göra en utflykt finns det flera alternativ. Ett av de mer kända är Alcatraz. Fängelset må vara ett turistmål men är väl värd ett besök. Det var öppet under 29 år och ansågs vara ett av de mest rymningssäkra fängelserna i världen. Det är bara tre fångar som, kanske, har lyckats rymma under åren. Ta en audio-tur på fängelset och lär dig mer om detta och andra, inte alltid trevliga, historier. Kom ihåg att boka biljetter i förväg, de säljer slut fort.

10. Förflytta dig i staden

Om du är trött i benen efter att ha promenerat och vandrat i staden finns det finns flera andra sätt att ta sig fram på. BART, Muni och Uber är de tre vanligaste transportsätten.

Tunnelbanan i San Fransisco heter BART och finns främst i de östra delarna av San Fransisco Bay och in till downtown. De outtalade reglerna i BART liknar de i Sverige. Stå till höger i rulltrappan och gå till vänster. Tränga dig inte in i vagnen utan släpp av alla innan du går på. Du kan ta BART till och från flygplatsen på ca 35 minuter. Var noga med skyltarna på väg hem, alla tåg stannar inte på flygplatsen.

De kända spårvagnarna, men även bussarna i staden drivs av Muni. Då det finns flera olika sätt att resa på är det lätt att hitta något att åka med. Du kan gå på spårvagnen och bussarna genom alla dörrar, förutom om du betalar med kontanter, då måste du gå in längst fram. Det finns flera sätt att betala på, du kan använda ett reskort, deras app, en biljettautomat eller exakta pengar.

Ett av de populäraste transportmedlen i San Fransisco är Uber, vilket inte är så konstigt då appen grundades här. Ladda ner appen och ta en bil runt staden, men var försiktig med din dataroaming. Då det är lättare att ta Muni horisontellt än vertikalt är det här ett smidigt alternativ. Du kan ta en Uber till och från flygplatsen vilket tar allt från 25 minuter till en timme.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2019/01/paula-vermeulen-383310-unsplash1.jpg)

11. Food trucks galore

Om du är sugen att äta någonstans med en avslappnad stämning där du inte behöver boka bord borde du gå till SoMa StrEat Food Park. Här serverar lokala food trucks allt från klassisk amerikansk mac ’n’ cheese till filippinsk lumpia och mexikanska empanadas. Varje torsdag är det trivia night och under året har de flera olika temadagar som national tater tots day och ice cream Sunday showdown. OBS gå inte in på deras Instagram om du är hungrig eller till parken om du är mätt.

Är du redo att träffa Karl, se the Giants och besöka Alcatraz?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig