GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Att bo i en värdfamilj

Att bo i en värdfamilj

När man ska studera utomlands eller åka på språkresa är det många som väljer att bo i en värdfamilj. Dels för att du får en perfekt möjlighet att upptäcka språket och landets kultur på dels för att du får en större inblick i lokala seder och traditioner. Genom samtal med en värdfamilj kan du också plocka upp uttryck och slangord som du kan gå miste om annars.

Men vad bör man egentligen tänka på när man ska bo i en värdfamilj? Frågorna är många, jag vet! Det man inte får glömma är att det inte finns universella svar som kommer kunna representera alla olika värdfamiljer världen över. Alla människor har sina olika bakgrunder, traditioner och vanor. Sådant som är främmande för dig är självklart för en annan. Kanske är det just det som är det unika med att bo i en värdfamilj? Att få se hur andra har det och samtidigt vidga sina vyer. Här kommer tips och råd till dig som funderar eller redan vet att du ska bo i en värdfamilj.

1. Var open-minded

Tänk på att alla familjer är olika och ingen är den andra lik. Familjen du bor hos kommer definitivt inte vara lik din egen. Var öppen för nya traditioner och var heller inte rädd för att testa nya saker. Var inte kinkig då standarden kan vara en annan än vad du kanske är van vid från hemma hos dig.

2. Uppskatta gästvänligheten

Var artig och visa din tacksamhet för det värdfamiljen gör mot dig. Tänk på att dem har öppnat upp sitt hem för dig och fråga alltid om lov innan du använder/gör något i deras hem.

3. Berätta vad du tycker om/ tycker mindre om

Var inte rädd för att våga berätta vad du tycker om respektive inte är så förtjust i. Tanken är ju faktiskt att du ska vara en i familjen och inte en ”perfekt individ” som säger ja till allt. Detta är såklart extra viktigt om du ska bo hos värdfamiljen under en längre tid.

4. Berätta vem du är

Våga visa vem du är och berätta vad du tycker om att göra. Berätta även om hur det är där du kommer ifrån, på så sätt blir ett intressant kulturutbyte och båda parter får på så sätt vidgade vyer. Familjen är definitivt intresserad av att lära känna dig likaväl som du är intresserad av att lära känna dem.

5. Öva på språket så mycket du bara kan, våga fråga!

Ett ultimat tillfälle att ta vara på när du vill lära dig ett nytt spårk är när du är hemma hos värdfamiljen. Våga säga fel, våga prata och våga ställ frågor. Jag är garanterad om att familjen du bor hos är imponerad över att du har vågat åka iväg på en språkresa och att dem självklart hjälpa dig om du behöver hjälp med uttal/ord etc.

6. Ta vara på tiden!

Även fast du har lite hemlängtan  ibörjan kommer du snart att vara hemma igen och garanterat längta tillbaka. Ta vara på den korta tid du är bortrest hemifrån och se till att få ut så mycket du bara kan av resan.

7. Håll kontakt efteråt

Ett perfekt sätt att hålla igång språket efter att du har kommit hem är att fortsätta prata och skriva på det språk du vill förbättra. Försök att hålla en daglig kontakt, för att helt enkelt hålla språket färskt i minnet.

För att ta del av ännu fler tips för dig som ska bo i en värdfamilj, läs här!

Bli utbytesstudent och bo med en värdfamilj!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig