GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hoppat av universitetet? Se det som en möjlighet att hitta din väg i livet

Hoppat av universitetet? Se det som en möjlighet att hitta din väg i livet

Hoppat av universitetet? Oavsett anledning till varför du avslutade din universitetsutbildning tidigare än planerat kan det kännas läskigt. Men att hoppa av är inte att ge upp. Det är en möjlighet att hitta din väg i livet och skapa din framtid. En bättre framtid baserat på vad du vill ha ut ur livet.

Planera ditt första steg

Att flytta hem hem till mammsen och pappsen är förmodligen det första du behöver göra om du hoppat av universitetet. Men, bli inte för bekväm när du flyttar hem genom att luta dig tillbaka på gamla rutiner. Se flytten som en temporär bas för att lista ut vad ditt nästa steg är. Du behöver inte planera hela ditt liv än – men du bör åtminstonde ta reda på vad du vill göra härnäst. Oavsett om kommer på att ditt nästa steg är en äventyrlig resa till Costa Rica eller en praktik inom din drömbransch är detta din chans.

Boka en flygbiljett och flytta utomlands

En av de bästa sätten att lista ut vad man vill göra av framtiden är att tillbringa tid i ett annat land. Att flytta utomlands och uppleva vardagsrutinerna i ett annat land samtidigt som man anpassar sig till en annan kultur har visat sig hjälpa att finna ”självkänslan”.

Och det räcker inte med en kort weekendsemester… Nej, det bör vara under en längre period. Hitta ett spännande jobb och tillbringa några månader i en helt ny stad eller anmäl dig till ett längre studieprogram utomlands och lär dig ett nytt språk.

Träffa nya människor och nätverka

På universiteten är det lika självklart att träffa nya människor som det är att plugga. Man utsätts städigt för nya möten i stora klasser, på studentboenden och på studentfester. Man kommer i kontakt med människor varje dag – och man blir en ständig nätverkare (oavsett om man har för avsikt att vara det eller ej).

När du lämnar universitetet kommer du att behöva anstränga dig för att träffa nya människor. Du kan exempelvis gå med i en sportklubb, återuppliva en gammal hobby, återuppta kontakten med gamla barndomskompisar eller dina föräldrars kompisar. Förhoppningsvis kan du komma i kontakt med just rätt person som kan hjälpa dig att komma in på arbetsmarknaden eller skapa möjligheter för din framtid. Du kan till och med kanske bli inspirerad att gå en ny väg i livet – en väg som du kanske aldrig hade funderat på tidigare!

Lär dig något nytt

Vem säger att det inte går att ha roligt samtidigt som man boostar sitt CV? Precis! Om du hoppat av universitetet, passa på att investera i dig själv – den tid du tidigare lade på tentor och studier kan du nu använda för att lära dig något nytt. Lär dig ett nytt språk, hjälp en lokal ungdomsgrupp eller volontära. Det kommer ge dig mer självförtroende – och framtida arbetsgivare kommer att se att du gjorde något vettigt av din tid efter universitetet.

Få arbetslivserfarenhet

Det finns bara ett säkert kort för att ta reda på om du gillar ett specifikt yrke eller en bransch. Testa det! Att ansöka om en praktikplats på ett företag är ett ypperligt sätt att introduceras till en karriär du drömmer om – utan åtaganden om att underteckna ett kontrakt eller mycket tid för att ”ge det en chans”. Du kommer snabbt att inse om det är rätt (eller fel!).

När din praktikperiod är över kommer du få en mycket tydligare bild av vad du förväntar dig av din framtid. Om du kan hittar ett betalt job eller kan komplettera din obetalda praktik med ett deltidsjobb – ännu bättre!

Utforska världen med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer