GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Topp 10 städer att besöka under året

Topp 10 städer att besöka under året

Så, du vill göra 2020 till ett episkt år med resor och äventyr? Men du vet inte vart du ska åka? Oroa dig inte, vi hjälper dig! Här är vårt val av topp 10 städer att besöka under året.

1. St Petersburg

Också känt som ”Nordens Venedig”, är floden Neva och dess omfattande kanaler som rinner genom varje hörn av St Petersburg, och mynnar ut i finska viken. Den här staden ligger på över 100 öar och har, jämfört med storebror Moskva, en Europa-inspirerad vibe. Det är fantastisk arkitektur som gäller i den här stan. Här hittar du kupoltoppade kyrkor som står vägg i vägg med kejserliga palats och stora balettsalar. Allt var förut hem till Rysslands rikaste och mest inflytelserika familjer. St Peterburg är absolut en stad för historia- och arkitekturälskare.

2. Perth

De som planerar att åka till Australien drar sig oftast mot östkusten, med siktet inställt på Gold Coast.
Men, vad händer på västkusten? Var smartare än massorna och sikta istället mot det lågmälda men superhäftiga Perth. Huvudstaden i Västra Australien som är belägen på den fina vackra stranden. Staden har tillräckligt många trendiga brunchställen, hemliga caféer och gömda barer för att fylla kalendern. Samtidigt så har kustlinjen oändliga sandstränder, perfekta vikar för Instagramflödet och skyddade havsområden som inte många har hunnit snorkla vid än.

3. Stockholm

Vår egen huvudstad! Det är ett attraktivt resmål för turister från utlandet, och vi borde ta till vara på och uppskatta skönheten vi har i vårt eget land. Om man inte redan bor i Stockholm, är huvudstaden en perfekt weekend-destination.
Det är en ganska liten stad i jämförelse med andra populära weekend-städer. Det gör att du lätt tar dig runt till fots, över alla hundratals broar som knyter ihop öarna och skapar det vackra färgglada Stockholm. Om du verkligen vill leva som en turist bör du vandra runt i Gamla Stan och leta efter souvenirer, besöka Vasamuseet och sjunga karaoke på ABBA-muséet. Och fika såkart! Och allt detta hinner du med på bara en dag. Vill du undvika de klassiska turistgrejerna kan du äta på Stockholms bästa frukostställen, ta en promenad runt fina Djurgården, eller på en fin sommardag, hoppa på båten på Strandbryggan som tar dig ut till Fjäderholmarna.

4. San Diego

Trots att LA är kändistätt och Hollywood skyltar med glitter och glamour, så är utan tvekan San Diego faktiskt Kaliforniens coolaste stad. Här kan du avnjuta färsk fisktacos i världsklass, gå på SUP yogalektioner eller hänga på stranden i solnedgången och fånga de bästa vågorna. Varför ska du åka och kändisspana när du i San Diego kan se gråvalar migrera med sina kalvar precis vid kusten, eller se hela stranden fyllas med sjölejon som solar och leker i vattenbrynet?

5. Madrid

Madrid varvar klassisk europeisk kultur med internationella influenser. Svepande boulevarder leder dig från en välskött fin park, till nästa. Under tiden kommer du passera hipsterområden som är inklämda mellan stilfulla byggnader och historiska torg. Det är avslappnat och lugnt under dagen, men under kvällen pulserar staden. Kvällsmänniskor älskar den här staden. Den är full av restauranger och barer som öppnar sent och vägrar stänga innan solen har börjat stiga.

6. Seoul

Futuristisk teknologi och uråldriga traditioner, två motsatser som båda två skapar staden Seoul. Nytt och gammalt samexisterar i en slags energisk harmoni, och skapar en otrolig omgivning för innovation och kreativitet. Stadens blomstrande konstscen innefattar ett ständigt växande antal av gallerier, musikframträdanden och festivaler.
Med utsikt över hundra år gamla tempel och palats, kan du köpa mat ur foodtrucks, som serveras av några av Asiens främsta framtida kockar. Vad du kommer bli serverad kan du inte veta, då rätterna ständigt utvecklas. Men att du kommer få smaka på otroliga fusionrätter med en fantastisk utsikt är en sak du kan vara säker på. Om du behöver hitta inspiration, åk till Seoul och ge din kreativa hjärna en rejäl boost.

7. Marrakech

För resenärer i västra Europa, så ligger Marockos huvudstad bara ett kort flyg bort. Men låt dig inte luras, det kommer nämligen kännas som att du har färdats miljoner mil bort. Sikta direkt mot Medinan i centrala Marrakech, den inmurade delen som innehåller gamla stan. Den livliga marknaden har stånd och butiker som säljer allt från silverprydnader och handmålat porslin med det klassiska Marrakech-mönstret, till färgglada tyger och tusen olika sorters kryddor. Alla trängs tillsammans på de slingrande, smala gatorna. Ställ in dig på en härlig, kaotisk omgivning, Marrakech är livligt och så exotiskt.

8. Dublin

Ojojoj, vad Dublin är bra på att ge sina besökare en bra tid i staden! Besök Guinness bryggeri och lokala whiskeydistellerier, sug i dig lite kultur i de ovanliga museerna eller de vackra historiska biblioteken. Runda sen av dagen på en gullig bar där du kan lyssna på irländsk folkmusik live och dansa hela natten lång. Det är också den perfekta utgångspunkten för att upptäcka resten av Irland. Det är ett land med otroligt vackra kustlinjer, bergstäckta nationalparker och en allmänt vacker natur.

9. Manchester

Den traditionella industristaden i Norra England håller snabbt på att bli en av de mest populära städerna att besöka. Turister har nu insett att det är en stad med precis lika mycket rörelse, kreativitet och livlighet som London, och det är billigare! Plus att det är det bästa stället att spendera en weekend på om du är musikintresserad. Några av Englands mest ikoniska artister är härifrån, bland annat Oasis, The 1975 och The Smiths. Så livescenen i Manchester är enorm. Nästa stora grej skulle kunna spelas på baren bredvid.

10. Reykjavik

Känt som ”landet av eld och is”, är Island på nästan varje reseintresserades bucket list. I den lilla huvudstaden finns enorma glaciärer, bubblande gejsrar och varma källor du kan bada i, allt väldigt nära till hands. Dessutom finns det flera restauranger i världsklass (många fler än de borde få ha). Knölval, vikval och späckhuggare kan ses utanför kusten, och under vintermånaderna lyser norrskenet upp den mörka natten. Med andra ord, ett land fyllt av naturens underverk.

Upptäck världen med ossLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig