Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

5 modemisstag som du bör undvika när du reser

5

Det är onekligen svårt att få till den perfekta packningen. Det vet alla som kvällen före resan stått framför en resväska som kräver tyngd och ett visst mått av våld för att kunna stänga. Behöver du verkligen sju par skor och tre blommiga klänningar? Och om det helt plötsligt skulle börja snöa, vad ska du ha på dig då? Frågor likt dessa kan surra i huvudet likt en modefluga. Givetvis är det svårt att förutse alla klädscenarion, men det finns fem modemisstag som du bör undvika när du reser.

1. Baring is too daring

Situation: Under sommartid kan det vara mycket skönt att klä sig i tunna kläder. Men tänk en gång extra innan du boardar planet i spaghetti strap-linnet, flip flops och korta shorts. Ta reda på vad lokalborna har på sig under en varm dag. I många konservativa länder kan det vara olämpligt att visa för mycket hud utanför poolområdet.

Lösning: Ha med en tunn linneskjorta att klä över din sommartopp eller klänning. På så vis kan du snabbt justera din outfit om situationen kräver. Om du inte kan kompromissa med detta bör du åka till Miami eller San Diego – där är flip flops och shorts allt du behöver!

2. Undvik traditionella kläder

Situation: Det kan verka vackert att omfamna de lokala traditionerna. Värt att tänka på är dock att det kan uppfattas som respektlöst att bära landets traditionella kläder. De traditionella klädernas färger och mönster har stor betydelse för många kulturer och vissa plagg används specifikt för vissa helgdagar eller fester. Om du inte har full insyn i klädernas betydelse och hur du bär dem ”rätt” kan din outfit upplevas som kränkande.

Lösning: Före du svidar om till en mantilla i Madrid, en basker i Paris, en Saree i Mumbai, en Yankees-keps i Boston, en kilt i Dubai eller lederhosen i Berlin bör du stämma av med lokalbefolkningen för att se om det är lämpligt. Prata med receptionisten på ditt hotell eller en förbipasserande på gatan!

3. Skor inomhus

Situation: Precis som i de flesta hushåll i Sverige har man inte skor på sig inomhus i Finland, Tyskland, Indien, Saudiarabien, Indonesien, Japan och delar av Kanada. Det anses vara artigt att ta av sig skorna innan man går in i någon annans hem. Faktum är att det till och med kan anses som oförskämt om du skulle gå in med skorna på. I andra länder, såsom i USA och Storbritannien, brukar det vara okej att gå inomhus med skor såvida de inte är dyngblöta eller jättesmutsiga.

Lösning: Ett bra tips är att se om det finns ett skoställ. Om det står skor utanför huset eller i hallen är det ett bra tecken på att du också borde ta av dig dina skor.

the fanny pack

4. The Fanny pack är trendigare än någonsin

Situation: Magväska, midjeväska, bältesväska, bum bag eller fanny pack (som de heter på engelska)… Oavsett vad du nu vill kalla den är väskan här för att stanna! Det finns såklart delade meningar kring the Fanny pack. Kanske tycker du att den är ful eller att den signalerar att du är en turist som bär runt på värdefulla ting, såsom pengar och pass, vilket i sin tur lockar tjuvar. Men med det sagt är the fanny pack trendigare än någonsin – och förmodligen den mest bekväma och funktionella väskan du kan ha. Bär den runt midjan eller över ena axeln.

Lösning: För de som vågar att kombinera funktionalitet med personalitet är magväskan helt rätt. Du som inte riktigt förstår dig på trenden bör hålla dig till en klassisk axelväska – gärna med dragkedja för att undvika ficktjuvar.

5. Smart, casual eller smasual?

Situation: Om du någon gång skulle känna dig överklädd på en fest kan jag garantera dig att det är så mycket värre att komma till en fest i mjukiskläder när övriga gäster bär kostym och klänningar. Oavsett om du planerar en outfit för jobbet, skolan eller en fest brukar jag tänka: overdress for success!

Lösning: Det är mycket lättare att klä ner en glamourös outfit än att klä upp en tråkig outfit. Om du är osäker på dresscoden är mitt tips att alltid klä upp dig för att sedan göra din outfit mer casual om situationen kräver det. Mina bästa tips för att klä ner en outfit är:

  • Rulla upp långa ärmar
  • Vik upp byxbenen
  • Ta av strumporna och visa anklarna
  • Dra upp klänningen i midjan så att den blir kortare och mer dansvänlig
  • Knäpp upp knapparna på skjortan (inte för många dock!)

Klä dig som en local och shoppa som en local

När du minglar med lokalborna på caféer eller på sociala tillställningar kan du fråga om deras bästa shoppingtips. Det finns alltid spännande butiker att utforska. Vem vet, du kanske återvänder hem med en helt ny och inspirerande gardrob som påminner dig om den fantastiska (och trendiga) resan du haft?

Så, är du redo för catwalken?

 

Studera utomlands och utforska shoppingutbudet i en trendig storstad med EFLäs mer

Utforska världen och studera språk utomlands

Learn more