GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Uppfostra en polyglott: Hur du kan stödja ditt barns språkinlärning

Uppfostra en polyglott: Hur du kan stödja ditt barns språkinlärning

Att uppfostra ett polyglott barn - ett barn som talar flera språk flytande - kräver medvetet och konsekvent stöd från föräldrarna. Om du och din partner har olika modersmål kanske ni vill lära ert barn båda språken. Detta kallas OPOL-metoden (en förälder, ett språk).

Metoden är verkligen till stor hjälp, men du behöver inte tala flera språk hemma för att lära ditt barn ett annat språk. Börja med att intala ditt barn att det är viktigt, bra och roligt att kunna flera språk. Följ sedan tipsen i den här artikeln för att stödja ditt barns språkinlärning i vilken ålder som helst.

Börja så tidigt som möjligt

Små barn har lättare att lära sig ett nytt språk. Psykologen Eric Lenneberg hävdar att "det finns en kritisk, biologiskt bestämd period av språkinlärning mellan 2 och 12 års ålder". Mellan dessa åldrar gör hjärnans plasticitet det lättare att lära sig språk.

"Små barn är mycket mer intuitiva språkinlärare än äldre elever, och uppnår i allmänhet högre kunskapsnivåer än de som börjar som tonåringar eller vuxna", skrev University of Melbourne i rapporten "Promoting the benefits of language learning".

Det är inte bara språkkunskaper de kan tillägna sig tidigt; många program för tidigt andraspråk lyfter fram både de språkliga och affektiva fördelarna med att börja tidigt. I ett europeiskt språkpolitiskt dokument från Europeiska kommissionen betonas till exempel fördelarna med tidig språkinlärning eftersom "attityder till andra språk och kulturer formas och grunden för senare inlärning skapas".

Ge dem en anledning

Även om det kan vara lättare att lära sig ett främmande språk som barn, betyder det inte att det är enkelt. Som språkforskaren Danae Perez, PhD, skrev: "Det är viktigt att inse att språk aldrig lärs in utan ansträngning, inte ens av barn."

Barn vet att de behöver språk för att kommunicera med sina föräldrar, kompisar och lärare. För att börja tala ett nytt språk behöver barnet därför en anledning eller något som väcker deras intresse för att använda språket. Det kan handla om att kommunicera med en familjemedlem som bara talar målspråket, i skolan eller i en lekgrupp.. 

Som Perez säger: "Om du vill att ditt barn ska bli flerspråkigt, se till att de har en anledning att lära sig mer än ett språk."

Skapa en språkrik miljö

Om du bor i ett flerspråkigt samhälle (som till exempel Schweiz, Indien eller Singapore) är det relativt enkelt att exponera ditt barn för flera språk. Men om du lever i ett enspråkigt samhälle måste du vara mer medveten. För små barn är musik och böcker de bästa och enklaste sätten att introducera flera språk, särskilt om du inte själv är flerspråkig.

Du kan läsa godnattsagor på ett andraspråk (eller lyssna på ljudböcker om du inte kan tala språket), lyssna på musik, barnvisor, spela spel och titta på TV-program eller filmer på målspråket.

Överväg också att anmäla barnet till en språklekgrupp eller språkskola och hitta en språkutbytespartner, lärare, barnflicka eller barnvakt som kan prata med ditt barn regelbundet. Genom att visa hur språket fungerar kommer barnet att lära sig det mycket snabbare.

Var konsekvent

Konsekvens är A och O. Om du använder OPOL-metoden, försök så mycket som möjligt att få båda föräldrarna att hålla sig till sitt språk. Att anlita en barnflicka som talar med ditt barn två timmar i veckan kanske lär dem några ord, men det kommer inte att göra dem flytande. Inte heller att läsa en och annan bok. Det krävs regelbunden och konsekvent exponering och stimulans.

Ett annat alternativ kan vara att skriva in ditt barn i en tvåspråkig skola eller förskola. Många länder erbjuder program där barnen undervisas på två språk i en 50/50-fördelning.

Stötta inlärning i olika sammanhang

När ditt barn blir lite äldre kanske du vill skicka iväg ditt barn på en språkresa utomlands för att fördjupa sig i den kulturella kontexten för det språk som de lär sig.

Det kan vara en språkresa utomlands, ett sommarläger i ett annat land eller en längre familjesemester. Alla dessa alternativ är bra sätt att ge ditt barn möjlighet att öva på språket samtidigt som det njuter av en rolig semester och får en bredare världsbild.

Att lära sig ett annat språk skapar förståelse för andra kulturer och sätt att förhålla sig till världen på ett unikt sätt. "Ett språk och dess kultur är oupplösligt sammanlänkade. När vi lär oss ett annat språk lär vi oss inte bara de ord som talarna av det språket använder för att beteckna vardagliga föremål och idéer, utan vi får också insikter om andra sätt att tänka på och förhålla sig till världen", står det i rapporten Benefits of Language Learning.

Försök att ha tålamod

Alla lär sig i olika takt, så försök att ha tålamod och förstå att varje liten insats hjälper. Så länge du fortsätter att se till att språkinlärningen är rolig och intressant kommer ditt barn att göra framsteg. Ni kanske till och med vill fira dessa framsteg genom att göra något roligt tillsammans, t.ex. laga ett speciellt recept eller delta i en kulturfestival.

Investera i ditt barns språkinlärningLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer