GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Sydney, Brisbane eller Perth: Vilken australiensisk stad skulle passa dig bäst?

Sydney, Brisbane eller Perth: Vilken australiensisk stad skulle passa dig bäst?

En sak som man ofta underskattar när det gäller Australien är hur stort landet är. Hela Europa skulle kunna få plats i Australien två gånger, och dessutom skulle det ta hela tre dagar att köra genom landet. Så när du ger dig ut på ett äventyr i Australien bör du vara säker på att du kommer att trivas på den plats där du har tänkt att tillbringa största delen av din tid!

Sydney, Brisbane och Perth är alla otroligt livliga och moderna städer med vita sandstränder, fantastiska naturområden och nattliv att utforska. Så att välja vilken stad man ska bosätta sig i är inte helt lätt.

Fortsätt läsa för att ta reda på vad som utmärker dessa tre australiensiska destinationer och vilken av dem som skulle passa just dig.

Sydney

Låt oss börja med Sydney. Staden får en nästan att tappa andan med sin glittrande hamn, sina arkitektoniska mästerverk, mjuka sandstränder och vackra parkområden. Sydney är inte Australiens huvudstad (den titeln tillhör Canberra), men däremot landets största stad. Sydney är mångkulturellt, internationellt och inkluderande och älskar festligheter som Sydneyfestivalen, Vivid och Mardi Gras.

Utsikterna

Det råder ingen brist på utsiktsplatser runt om i staden. Den första glimten av Sydneys glittrande hamn, den imponerande Sydney Harbour Bridge och de berömda seglen på Sydney Opera House kommer att få dig att häpna. Om du har sett Sydneys imponerande nyårsfyrverkeri på TV kommer det att kännas ännu mer speciellt att se det i verkligheten på nyårsafton.

Om du har en begränsad budget kan du njuta av utsikten genom att promenera runt Darling Harbour och Circular Quay, eller gå ombord på en offentlig färja och åka runt i hamnen för bara ett par dollar. Klättringen uppför Sydney Harbour Bridge är en unik upplevelse som kommer att ge de allra modigaste äventyrarna den mest fantastiska utsikten över Sydney.

Sport

Sportintresserade kan se matcher i AFL, rugby, cricket eller fotboll på någon av de många arenorna eller delta i kända evenemang som Sydney Marathon eller City2Surf fun runs. Sydneyborna är kända för sin aktiva livsstil och du kommer alltid att se människor som joggar, cyklar, surfar, åker skateboard och simmar året runt. Du kan också prova på kajakpaddling, stand up paddleboarding eller dykning på någon av de många uthyrningsställena i hamnen.

För att verkligen känna dig som en lokalbo kan du heja på ett av de lokala AFL-lagen, Sydney Swans eller Greater Western Sydney Giants, när du ser dem spela på SCG.

Stränder

Sydneys milda väder bjuder in till utomhusaktiviteter, med somrar på i genomsnitt 26°C och vintrar på runt 17°C. Och eftersom varje förort har sin egen fantastiska sandstrand är Sydney ett drömresmål för strandälskare. De berömda backpacker-paradisen Bondi Beach och Manly Beach erbjuder långa sandstränder och surfskolor för blivande surfare, men de drar också till sig stora folkmassor. Så undvik folkmassorna och utforska de många klipporna och vikarna som Tamarama Beach och Rose Bay.

Det populära promenadstråket mellan Bondi Beach och Bronte Beach går över dramatiska klippor och erbjuder otroliga vyer över de charmiga kustförorterna. Om du har turen att vara där i slutet av oktober får du inte missa Sculptures by the Sea, den största skulpturutställningen i världen som är öppen för allmänheten.

Brisbane

Brisbane ligger norr om Sydney på östkusten och är en avslappnad stad med i genomsnitt 283 soldagar per år. Med en befolkning på drygt 2,2 miljoner är staden mindre än hälften så stor som Sydney. Men staden genomgår just nu något av en förnyelse, eftersom allt fler människor söker sig norrut för att njuta av det perfekta vädret och det lugnare tempot.

Brisbane River

Brisbane är en stad som lever utomhus, med allt från utomhusgallerior till promenadstråk längs floden och stadsstränder. Brisbane River flyter genom staden och bjuder på storslagna vyer och massor av häftiga platser att umgås på. En promenad längs floden är ett utmärkt sätt att ta del av de många barer, restauranger och parker som ligger längs floden, eller vila benen och åk längs floden med den allmänna City Cat-färjan. Om du vill uppleva konst- och komediföreställningar kan du bege dig till Brisbane Powerhouse eller besöka West End Fire Festival, som hålls varje månad under fullmåne.

När det är dags att svalka sig kan du bege dig till Streets Beach på South Bank, en konstgjord simlagun med utsikt över floden. Det är den perfekta platsen att koppla av och varva ner efter en lång skoldag.

Äventyr

Den som söker spänning kan få upp pulsen på de många nöjesparkerna runt Brisbane - Dreamworld, Movie World, SeaWorld och Wet & Wild. Dreamworld är känt för sina spännande berg- och dalbanor, The Giant Drop och Tower of Terror. Du kan också se de bofasta tigrarna på Tiger Island och svalka dig i vattenrutschkanorna på WhiteWater World. I grannhuset Movie World finns stuntshower, parader, berg- och dalbanor och alla dina favoritfigurer från Looney Tunes, superhjältar och superskurkar från DC:s universum.

Australiens djur

Brisbane är hem för många vilda koalor, kängurur och marina djur, så om du har drömt om att krama en koala har du kommit till rätt stad.

Se kängurus och wallabies hoppa fritt på Stradbroke Island, och om du tar en promenad längs stigarna i Brisbane Koala Bushlands får du garanterat syn på någon av dessa gulliga djur uppe i träden. Lone Pine Koala Sanctuary är rätt ställe att besöka om man vill ta ett foto när man kramar en koala, medan Steve Irwin's Australia Zoo inte bara är hem för krokodiler utan hundratals arter av australiska vilda djur.

Perth

Perth är den största staden på Australiens västkust och utstrålar lugn och ro. Perth är huvudstad i Western Australia, en delstat som är så stor att om den vore ett land skulle den vara den 10:e största nationen på planeten. Om du väljer att studera i Perth kommer du att omges av en ung, internationell grupp som vet hur man jobbar hårt.

Solnedgångar

Det finns inget som slår en solnedgång i Perth. Med 19 makalösa stränder längs stadens kustlinje råder det ingen brist på bra utsiktsplatser för att se solen gå ner i Indiska oceanen. Inget kan jämföras med den extraordinära synen av solen som försvinner under horisonten, och böjer ljusspektrumet när den går ner och lämnar himlen i en gnistrande nyans av rosa, rött och orange.

De centrala stränderna Cottesloe Beach och Scarborough Beach är populära badplatser, med långa, breda, rena sandstränder och glasklart vatten som lockar till ett kvällsdopp..

Fremantle

Perth i sig är en livlig stad med mycket att se, men det lönar sig också att resa lite utanför staden.

Fremantle, bara 20 km söderut, är som Perths trendiga lillebror. Hamnstaden har en livlig charm som kretsar kring det populära bryggeriet Little Creatures och den historiska Fremantle Market. Det före detta fängelset är också värt ett besök för att lära sig mer om Fremantles tidigare historia.

Från Fremantle kan du enkelt hoppa på en färja till Rottnest Island, eller "Rotto" som den också kallas. Detta bilfria paradis utforskas bäst med cykel, och det finns gott om ställen där du kan hyra en cykel när du anländer. Om du har tur kanske du kan ta en selfie med de söta quokkorna som bor här.

Kings Park

Kings Park är en av världens största stadsparker och den grönskande omgivningen är ett utmärkt ställe att fördjupa sig i naturen. Promenera längs Federation Walkway, en glasbro genom ett tak av väldoftande eukalyptusträd, eller bestig det spiralformade DNA-tornet för att ta del av en av stadens bästa utsiktspunkter.

Är du redo att börja utforska Australien?Learn more
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig