GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 tips för att flytta utomlands själv

10 tips för att flytta utomlands själv

Oavsett om det är för att du ska lära dig ett nytt språk, tacka ja till ett jobberbjudande eller påbörja dina studier, så kommer en flytt utomlands förändra ditt liv. För att förbereda dig inför detta kommer snart, mina 10 tips för att flytta utomlands själv.

Steg ett: Bestäm dig för att faktiskt flytta utomlands efter oändliga fantasier om ditt nya exotiska liv.

Steg två: Anländ till din destination och ifrågasätt allt du trodde du var sant, till och med färgen på dina strumpor.

Tanken om ditt drömliv utomlands krackelerar snabbt när du möter verkligheten. Du måste fortfarande betala räkningar, du känner ingen där, du tog med fel adapter till din hårfön. Vänta, va?

Det är sant – att flytta till ett nytt land är spännande, men det kan också vara ganska skrämmande. Jag har själv flyttat utomlands två gånger. En stor förändring från mitt bekväma amerikanska liv i Portland, Oregon till ett okänt europeiskt liv i Hamburg, Tyskland. Mitt beslut var spontant och inom en månad hade jag sålt min bil, mina möbler, min favorit vintage-klänning och mina eftertraktade stövlar. Ressugen och hungrig på äventyr som jag var, glömde jag mina rädslor. Jag visste det inte då, men att lämna allt det välkända bakom mig kom att bli ett av de bästa besluten i mitt liv, trots motgångarna.

Mina flyttar över Atlanten har gett mig värdefulla tips om hur man anpassar sig till ett liv i ett nytt land. Det kommer finnas tillfällen av tvekan och osäkerhet, men oroa dig inte för mycket. Med lite insiderkunskap och vilja kommer du känna dig avslappnad och redo på nolltid. Läs vidare och samla på dig 10 tips för att flytta utomlands själv. Det kommer garanterat hjälpa dig med anpassningen för ditt nya, grymma sololiv utomlands.

1. Lär känna staden & dig själv

Att flytta till en ny stad innebär att du bara behöver anpassa dig efter en person – dig själv. Lägg tid på att se inåt och ställ dig själv några frågor. Vad intresserar mig? Hur vill jag spendera mina helger? Vad vill jag åstadkomma under tiden jag är här? Jag rekommenderar att du besöker stadens turist-hemsida. Se vad din stad har att erbjuda och väck nyfikenheten för att utforska den. Se också till att du läser på om de administrativa delarna, som skatter, registreringar och röstning och om det är tillämpligt för din situation. Och sätt upp några personliga mål.

2. Skapa sköna rutiner

Mina första två månader i Hamburg var ganska ensamma. Jag hade inga sociala kontakter där och jag höll på att anpassa mig till en ny kultur, en ny stad och ett nytt jobb. Så jag valde att strukturera upp mina helger på ett hälsosamt och skönt sätt. Jag provade nya recept, städade lägenheten, tog långa promenader och höll mig själv sysselsatt. Då hade jag alltid något att se fram emot, oavsett om det var ett avslappnande bad, en filmkväll eller att utforska en ny del av staden. Jag kallade dessa ”sköna rutiner” för att det gav mig en känsla av kontroll och syfte när andra delar i mitt liv fortfarande kändes osäkra och obekanta.

3. Lär dig språket

Om du inte redan kan språket som talas i landet, se till att anmäla dig till språkkurser så fort du kan. Det finns ingenting som kommer göra att du känner dig mer isolerad, än att inte förstå personerna runt omkring dig. Att behärska ett språk tar ju år av övning. Men om du bara lär dig några grundläggande fraser kommer det att göra stor skillnad. Att lära sig vad man ska säga på ett café eller i matbutiken kräver minimal ansträngning, och du kommer känna en mycket större koppling till dem omkring dig.

4. Hitta en ny hobby

Det är nu du har chansen att ge dig ut och upptäcka din nya passion i livet. Kanske har du alltid varit intresserad av fäktning, schack eller kickboxning eller vad-som-helst? Om du lär dig något nytt lyfter det ditt självförtroende och ger dig mål att jobba mot. När jag flyttade till Hamburg köpte jag en gitarr och började ta lektioner. Jag har alltid velat lära mig spela gitarr och jag insåg att om inte nu, när?

5. Hitta personer med liknande intressen

Älskar du att simma? Är du besatt av Anime? Leta efter meetup-grupper i ditt område för att knyta kontakter med andra. Jag deltog i en skrivargrupp i Hamburg som träffades på söndagar en gång i månaden. Jag blev direkt introducerad för personer som gick igenom samma ”jag-har-precis-flyttat-utomlands-och-känner-ingen-här” situation. Du känner dig mycket mindre ensam när du inser att andra personer inte bara delar samma intresse, utan också sitter i samma båt.

6. Skapa ett mysigt hem

”Home is where the heart is”, detta stämmer ännu mer när du har flyttat utomlands. Oavsett om du bor i en egen lägenhet, en delad lägenhet eller i en sovsal, lägg ner tid och energi på att få platsen att kännas som ett hem. Små enkla detaljer som levande ljus, mjuka filtar, färgglada tavlor och bilder på nära och kära kommer göra så mycket skillnad.

7. Gå med i grupper och Stammtischevents

Det finns många möjligheter på nätet idag, som Facebook-grupper och Meetup.com, där du kan hitta lokala expat-grupper. Vissa möts upp för att öva språket på så kallade Stammtischevents, håll utkik efter dessa! Våga kasta dig ut i det. Du vet aldrig vem du kommer att träffa, och det kommer oavsett vara roligare än att torka bort fett från spisfläkten en lördagkväll (been there, done that).

8. Knyt kontakt med kollegor och klasskompisar

Jag är en naturligt introvert person, så i slutet av en arbetsdag längtar jag ofta efter att komma hem och ta det lugnt. Om man däremot är social, så har man den stora fördelen av att lättare kunna bredda sitt kontaktnät. De gånger jag faktiskt har umgåtts med mina kollegor utanför arbetstid, har det alltid varit väldigt roligt. Plus, att jag inte vill vara den personen som alltid tackar nej till after-works. Om du skulle studera utomlands kommer det med största sannolikhet finnas flera olika aktiviteter där du kan träffa nya människor. Se till att skriva upp dig och delta.

9. Bjud in vänner och familj

Jag älskar när personer kommer och hälsar på mig. Allt från att fixa fint i lägenheten till att handla mat och snacks och planera lekar och aktiviteter, det finns inte mycket som gör mig gladare. Du har ju förmodligen flyttat till ett coolt ställe, så varför inte dela med dig av det till andra? När dina vänner eller din familj kommer och hälsar på dig, får du dessutom vara turist i din egen stad en gång till.

10. Var optimistisk

Att flytta utomlands är inte lätt. Det kommer finnas stunder när du tvivlar på ditt beslut. Men fokusera på att tänka positivt, oavsett hur svår situationen är. Ett mantra som jag har tagit till mig över åren, som hjälper mig genom svåra stunder är: Det kommer inte vara såhär för alltid. Det påminner mig om att varje situation i livet är temporär. Fortsätt framåt och lita på att din nuvarande känsla kring en situation också kommer att ändras. Det som ses som jordens undergång idag, kan komma att bli en anekdot till en rolig historia nästa år.

Vi hoppas att våra 10 tips för att flytta utomlands själv gör att du känner dig mer redo och taggad för ditt nästa äventyr!

Vi hjälper dig att flytta utomlandsLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer