GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 fakta om världens coolaste städer som är bra konversationsstartare

10 fakta om världens coolaste städer som är bra konversationsstartare

Letar du efter bra konversationsstartare? Då har du hittat rätt! Tror du att du kan allt om världens coolaste städer? Tänk om! De här spännande och livliga städerna har århundranden, ja årtusenden, av intressant historia. Genom att läsa den här listan får du inte bara reda på fascinerande fakta. Du får också några bra konversationsstartare när du äter middag med svärföräldrarna eller träffar nya bekanta.

1. New York

Fram till 1920-talet var 1 maj flyttdagen i New York City. Ja, du läste rätt. Om du skulle flytta var du tvungen att vänta till dess och alla bytte lägenheter på samma gång. När staden växte och växte började traditionen dö ut eftersom dagen blev för kaotisk – gatorna var packade med hästdragna flyttvagnar. Idag får New York-borna, tack och lov, flytta vilken dag de vill.

2. London

Londons black cab taxichaufförer (cabbies) måste studera gatunamn och kartor i upp till fyra år och klara flera prov för att visa att de har Kunskapen. Det är först då de får den eftertraktade taxilicensen till en av världens mest ikoniska taxibolag. För cabbies är det skamfullt att använda en GPS. Taxichaufförerna förväntas kunna ungefär 320 populära rutter på 25 000 gator OCH memorera 20 000 landmärken och andra populära platser. Pjuh!

3. Berlin

Med fler än 170 olika museer kan den tyska huvudstaden skryta med fler museer än regniga dagar. Besök Museum Island för fem klassiska museer på en liten ö. Eller varför inte få en annorlunda upplevelse med intensiva Topography of Terror, spionera på the Spy Museum, upplev hur det var att bo i Tyskland under kommunismen på DDR Museumet eller besök Sugar Museum för att lära dig allt om… socker.

4. Tokyo

Tokyos tunnelbana- och tågnätverk är enormt och extremt trafikerat. Under rusningstid är Oshiya (tryckarna) anställda för att bokstavligen trycka in folk i vagnarna. Om du är klaustrofobisk, eller inte känner för att testa hur det är att vara en sill, undvik då tunnelbanan och tågen när folk är på väg till och från jobbet.

5. Los Angeles

När den ikoniska Hollywoodskylten uppfördes 1923 hade den faktiskt fler bokstäver. Då stod det HOLLYWOODLAND och var en annons för det nya området som byggdes över Hollywood i LA. 1949 försökte Los Angeles parkförvaltning ta bort skylten men staden röstade emot och tog istället bort LAND, vilket gav de kvarvarande nio bokstäverna den ikoniska syn de är idag.

6. Seoul

Seoul är en global hub för teknik och innovation och har världens snabbaste internet! Med bredband på 26,1 MG per sekund kan Sydkorea hävda att de har det bästa 4G nätverket på planeten. Gör dig redo att fylla din Instagram – här är det 95% täckning.

7. Barcelona

Du hittar Sagrada Família på UNESCO:s världsarvslista. Den surrealistiska och naturinspirerade kyrkan designades av Gaudí och har varit ett pågående byggprojekt sedan 1882. Kyrkan, som är en av Barcelonas mest kända och vackraste landmärken, har tagit längre tid att bygga än Cheopspyramiderna i Egypten. Idag räknar man att byggnaden ska vara klar 2026, vilket är 100 år efter att arkitekten dog, och 144 år efter att den påbörjades.

8. Kapstaden

Sydafrika är välkänd för safari i världsklass med lejon, elefanter och noshörningar. I Kapstaden och speciellt på Boulder Beach hittar du lite mindre djur. I staden finns nämligen 2000 sydafrikanska pingviner. Pingvinerna, som numera finns omnämnda i alla guideböcker, har bara funnits på fastlandet de senaste 30–40 åren. Människor överfiskade sardiner under 1960–1970-talet vilket gjorde att de inte fanns tillräckligt med mat på deras naturliga häckplatser.

9. Lissabon

Lissabon är faktiskt en av de äldsta städerna i världen. Staden började byggas 1200 f.Kr och är den näst äldsta staden i Europa efter Aten, och är minst 400 år äldre än Rom. Stadens långa historia har format den till vad vi ser idag – vilket inkluderar en enorm återuppbyggnad efter att nästan hela staden förstördes i en stor jordbävning 1755.

10. Shanghai

När Kina startad höghastighetståg mellan Shanghai och Peking, två av världens största och viktigaste städer inom finans, affärer och politik, instruerades tågvärdinnorna att visa exakt åtta tänder när de arbetade ombord. Det här krävde mycket övning. Några erkände till och med att de hade använt ätpinnar för att hålla käken i rätt position medan de tränade.

Med de här spännande fakta och bra konversationsstartare kommer du alltid ha något att prata om.

Drömmer du om att besöka någon av de här städerna?Beställ en gratis broschyr
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig