GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Detta ska göra när en resa inte går som planerat: 4 tips

Detta ska göra när en resa inte går som planerat: 4 tips

Att bo och studera utomlands är en underbar upplevelse du kommer att bära med dig hela livet. Precis som med allt annat i livet, kan det dock inte gå riktigt som planerat.

Även om dessa ögonblick kan vara irriterande, blir det oväntade längs vägen en del av ditt äventyr. Och det är faktiskt poängen med att åka utomlands! Om din resa inte skulle gå som planerat, kommer här fyra tips på vad du ska göra:

1. Detta ska du göra när flygbolaget har slarvat bort din resväska

Först och främst – ta dig till bagage-/servicedisken. Personalen kommer att vilja se din bagageetikett (det är vanligtvis ett klistermärke som du fick när du checkade in ditt bagage. Om du inte hittar dem – titta på ditt boardingkort där det ofta sitter så att du inte ska slarva bort det). Personalen i disken kommer då att kunna se vilket plan du var på och se om ditt bagage var med planet eller ej – ofta är ”förlorat” bagage bara försenat, eller lastat på ett senare flyg.

Därefter kommer de med största sannolikhet fråga efter en adress dit de kan skicka ditt bagage – lämna då adressen där du ska bo på destinationen. Om de inte har möjlighet att skicka bagaget kommer de att informera om hur och när du kan hämta ditt försenade bagage. Be alltid om att få en papperskopia som intygar det ni har kommit överens om. På så sätt undviks missförstånd och du behöver inte komma ihåg allt i huvudet.

Några tips:

  • Knyt en scarf, ett band eller en färgglad etikett på ditt bagage så att du enkelt kan särskilja ditt bagage från andras

  • Förvara inte din bärbara dator, iPad, kamera eller andra dyra ägodelar i ditt incheckade bagage

  • Förvara ditt boardingkort, reseförsäkringsinformation och bagageetiketter tillsammans på en säker plats – exempelvis i en liten plastmapp eller i din plånbok

  • Ta ett foto av ditt bagage som du kan visa för flygplatspersonalen vid behov. Det är mycket mer effektivt än att försöka beskriva en ”svart, medelstor ryggsäck som liknar tusentals andra”.

 

2. Detta ska du göra när du har missat ditt flyg

Tips nummer ett – åk till flygplatsen även om det är uppenbart att du inte kommer att hinna. Ibland händer saker bortom din kontroll – exempelvis att flygtåget försenas eller att en stor trafikolycka inträffar som blockerar vägen till flygplatsen. Om så är fallet, kan du fråga flygplatspersonalen om det går att utnyttja ”flat tire rule” (också kallat ”två timmars-regeln”). Ibland erbjuder nämligen flygbolag passagerare att flyga standby, utan extra kostnad, om deras ankomst till flygplatsen förhindrades på grund av omständigheter utanför deras kontroll. Tyvärr är det inte många flygbolag som följer denna praxis, och i synnerhet inte budgetflygboalgen, men det är givetvis värt att fråga om.

Om du missar en internationell flygning, som inte orsakas av flygbokager själv, kan det dessvärre vara en helt annan utmaning. Du kommer med största sannolikhet behöva betala en ”ändringsavgift” för att få komma med ett senare flyg. Hur irriterande detta än må vara, är det bara att ta ett djupt andetag. Om du reser mycket kommer det att inträffa någon gång – så välkommen till klubben!

Några tips:

  • Boka alltid med associerade flygbolag (såsom Star Alliance, SkyTeam eller Oneworld) du mellanlanda och flyga vidare inrikes eller utrikes. Om du missar ditt anslutningsflyg på grund av fel hos flygbolaget (exempelvis på grund av tekniska problem), är det deras ansvar att boka om dig till nästa flyg.

  • Håll koll på din reseförsäkring! Om du har möjlighet, välj en reseförsäkring som kompenserar dig för missat utrikesflyg.

  • Budgetera för ett missat flyg så att du har pengar om oturen inträffar. På så sätt slipper du nödsamtal hem för att be om pengar till kontanter.

  • Behandla flygbolagens personal med respekt. De är också människor och din artighet kan gå långt för att undvika ytterligare känslomässig – och ibland ekonomisk – stress.

3. Detta ska du göra om du är nervös för att prata på ett främmande språk

Nervositet är normalt – och ten del av att lära sig ett språk utomlands. Ge det bara lite tid – och slappna av! Efter några timmar eller dagar kommer du att vänja dig vid din omgivning, få nya vänner och känna dig mer bekväm med att prata ditt nya språk. Alla som någonsin har lärt sig ett annat språk har upplevt ögonblick då de känt sig osäkra på sina kunskaper. Men se det positivt – om du utmanar ditt lärande med nyfikenhet, har en vilja att lära dig och tar eventuella språkliga fel med en nypa salt, kommer du klara dig mer än bra!

Några tips:

  • Kom ihåg att det är helt normalt att vara nervös – talet kommer med tiden! Ordspråket ”övning ger färdighet” är faktiskt sant!

  • Säg JA till att träffa nya människor. Gruppaktiviteter är bra då du kan välja mellan att prata med en person eller flera beroende på ditt humör.

  • Kom ihåg att en hike, bowling, promenader i city, besök på ett konstgalleri, dans på en konsert – eller vilken annan social aktivitet som helst där både ditt sinne och din kropp är sysselsatt – är utmärkta sätt att träffa människor, slappna av och prata. Det är något magiskt som inträffar när du använder dina händer eller när du tränar, som hjälper till att stänga av den kritiska rösten i ditt sinne.

  • Behandla dig själv så som du skulle behandla en bra vän. Du skulle aldrig skratta åt en väns försök att lära sig ett nytt språk – så varför vara så hård mot dig själv?

 

4. Detta ska du göra när du har gått vilse utomlands

Strålande! Att gå vilse är något bra (nej, seriöst – vi menar det). När du är utomlands finns oändliga möjligheter att växa och krypa ur din ”komfortzon”, exempelvis genom att känna sig lite vilse.

Några tips:

  • Ladda ner stadens kollektivtrafikapp och använd den för att ta reda på vilken rutt du bör ta för att hitta hem igen.

  • Ha med en karta över kollektivtrafiken i din väska. Markera den smidigaste vägen till och från ditt boende och skolan. Du kan även anteckna alternativa bussar och tåglinjer om det finns några.

  • Om du går vilse – gå in på ett café, en bokhandel, en matbutik, ett turistcenter eller liknande. Be om hjälp där och visa dem din karta för att illustrera vart du ska åka. Var inte nervös över att be folk upprepa väganvisningarna – ofta älskar människor att hjälpa andra att navigera i sin hemstad.

  • Tänk på ögonblicken när du känner dig vilse som språkinlärningsbonusar! Du kommer att öva på att prata i realtid med lokalbefolkningen – det finns inget bättre för att förbättra ditt flyt i språket och ditt självförtroende.

  • Om du har tid och känner dig bekväm – våga njuta av att känna dig lite vilse. Du kanske träffar människor som du inte annars hade träffat eller hittar ditt nya favoritcafé, torg, galleri, park eller butik som bara ligger runt hörnet.

 

Det är förmodligen en liten risk att något av ovan situationer skulle inträffa. Men om de gör det – eller om en vän upplever en liknande situation – hjälper förhoppningsvis dessa tips dig att känna dig mer avslappnad och redo att agera. Trevlig resa!

 

Starta din internationella resa idag!Utforska världen
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer