GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Påskens ursprung och andra mysterier

Påskens ursprung och andra mysterier

Påsk? Vad är det för namn? Kaniner? Varför just kaniner? Varför färgglada ägg? Det är helt enkelt för mycket som förblir oförklarat när det gäller påskfirandet. Så i likhet med de grävande, nyfikna varelser som har blivit påskens symbol i västvärlden ska vi hoppa, hoppa, hoppa ner i kaninhålet för att upptäcka de gamla mysterierna bakom denna mycket märkliga högtid.

Påskens ursprung

Påsken är kanske den viktigaste tiden i den kristna kalendern och är känd i stora delar av världen som den högtid då man firar Jesus Kristus uppståndelse. Fastan, som är den 40 dagar långa perioden fram till påskdagen, är en tid av självreflektion som är tänkt att spegla den tid som Jesus tillbringade i öknen.

I den hebreiska bibeln kallar judarna tiden runt påsk för "påsken", som representerar judarnas befrielse från det egyptiska slaveriet.

Men om man gräver lite djupare så verkar det som att det ursprungliga firandet av denna tid på året går ännu längre tillbaka än de moderna religionerna. Påsken infaller vid en viktig tidpunkt i solkalendern - vårdagjämningen, då det äntligen är lika mycket ljus som mörker. I norr är vårens ankomst en tid av glädjefyllt firande.

Det finns hypoteser om att det ursprungliga vårfirandet började som en gammal andlig festival för att hedra jordens och månens cykler, samt uppkomsten av årets första grödor och blommor från vinterns djup. Visst finns det något mystiskt över påskens koppling till solen, solsystemet och det blomstrande livet på vår planet, eller hur?

Varifrån kommer namnet?

Eostre, en förkristen gudinna för vår och fertilitet, anses vara inspirationskällan till namnet som vi känner det idag. The Venerable Bede, en riktigt gammal munk med långt vitt skägg som kallades "den engelska historiens fader", skrev om henne för över 1 300 år sedan. Du tänker på professor Dumbledore just nu, eller hur?

Påskharen verkar slumpartad. Vad handlar det om?

Kaninen och haren kommer från hedniska ritualer verkar det som. De var kända för att vara särskilt fertila och förknippades därför med påsken som en tid av återfödelse. I tysk folktro var kaninen kopplad till den kristna påskens idé om evigt liv eftersom de föddes med öppna ögon, och därför trodde folk att de alltid hade varit "vakna".

Traditionen med kaninen togs till USA av tyska nybyggare som anlände till Pennsylvania på 1700-talet.

Sedan blev naturligtvis chokladkaninen en grej. Idag tillverkas över 90 miljoner av de små chokladdjuren i USA varje år!

Varför just ägg?

Låt oss ge våra hjärnor lite ''eggs-ercise'' (skämt åsido) och ta reda på varför vi är så besatta av de små ovala föremålen.

Precis som påskharen representerar ägget nytt liv. Faktum är att ägget till och med har varit en symbol för själva livets mysterium. Det var föremål för filosofisk debatt så långt tillbaka som hos den legendariske forskaren Plutarchos, som frågade: "Vad kom först, hönan eller ägget?"

Målningen av ägg är en del av firandet av detta koncept med nytt liv och föregick återigen kristendomen. Traditionen att dekorera ägg är en del av "Nowruz", den gamla persiska nyårsfesten.

Spola fram några år, och från Storbritanniens industriella fabriker dyker chokladpåskägget upp 1873. Sedan dess har människor blivit lite vilda i jakten på chokladfyllda härligheter. År 2011 tillverkades världens högsta påskäggschoklad i Italien. Med sina 7 200 kg vägde det mer än en elefant och var häpnadsväckande 10,39 meter högt.

Här lämnar jag er, med tanken på att äta er igenom en monstruös oval konstruktion av chokladiga godsaker. Smaklig måltid!

Vill du uppleva påsken utomlands?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer