GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

13 medeltida ord som är redo för en comeback

13 medeltida ord som är redo för en comeback

De som talade engelska under medeltiden hade verkligen ett sätt att uttrycka sig på. Med dramatisk känsla och mångkulturella inslag använde de som talade engelska under medeltiden en rad intressanta och komplicerade ord för att uttrycka sig. Vissa ord kanske vi inte ens känner igen idag. Arkaiska stavningar och obekanta bokstavskombinationer var utmärkande för det engelska språket under medeltiden, så många av dessa ord har fallit i glömska eller inte längre används.

Att förstå hur människor talade engelska på den tiden hjälper oss att se hur språket har utvecklats under de århundraden som gått sedan dess och ger oss insikter om de människor som levde under den tidsperioden. Vi har sammanställt en lista över våra medeltida favoritord som är redo för en comeback. Vissa kanske du redan känner till och älskar, medan andra kan bli dina nya favoritord att slänga in i vardagliga konversationer!

1. Respair

Detta ord har rötter i det franska språket och beskriver känslan av att få tillbaka hoppet efter en tuff tid av förtvivlan.

2. Gobemouche

Detta ord är lånat från franskan och betyder bokstavligen "flugfångare". Det användes för att beskriva någon som är lättlurad eller mottaglig för att tro på vad som helst. I modern tid använder vi kanske uttrycket "idiot" eller "lättlurad", men "gobemouche" har en viss gammaldags charm.

3. Cockalorum

Denna term, som syftar på en person som är överdrivet skrytsam eller arrogant, har sina rötter i det medelengelska ordet "cok", som betyder "tupp". Tänk dig att kalla någon för "cockalorum" nästa gång de skryter för mycket om sina prestationer.

4. Quixotic

Ett ganska intressant ord som beskriver något som kännetecknas av extravaganta ridderliga, romantiska eller idealistiska föreställningar eller handlingar.

5. Sinecure

Detta är en beskrivning av någon som har ett bekvämt, men välbetalt jobb som kräver lite eller inget arbete.

6. Flummox

Detta ord, som betyder att förvirra eller vara förvirrad, har ett roligt, lekfullt ljud och beskriver de stunder när du inte verkar förstå vad det är du håller på med.

7. Fopdoodle

Detta roliga ord, som syftar på en dum eller fåfäng person, är ett bra alternativ till det vanligare begreppet "idiot". Det är lite mer lekfullt och mindre hårt.

8. Blandish

Om någon övertalar dig med smicker eller söta ord för att påverka dina känslor positivt, så är det blandishing.

9. Nefarious

Släng in detta ord i en konversation för att beskriva något extremt elakt eller skurkaktigt. Det kommer från det latinska adjektivet nefarius och det latinska substantivet nefas, som betyder "brott".

10. Garrulous

Någon som pratar öronen av dig? Om personen är överdrivet eller meningslöst pratsam och tenderar att prata länge, är han eller hon garrulous.

11. Fastidious

Den här betyder uppmärksam på detaljer - om något eller någon är noggrann och visar eller kräver överdriven noggrannhet kan du sub i det här ordet.

12. Persiflage

En underhållande variant, som syftar på lätt, lättsinnigt skämtande eller ett godmodigt förlöjligande som sägs på skämt.

13. Sparple

Det här ordet är inte bara roligt att säga, det kan också vara praktiskt. Det betyder att man avleder uppmärksamheten från en sak genom att göra en stor grej av något helt annat.

Så nu har du det - en skara medeltida ord som är redo för sin comeback i vardagsengelskan. Dessa ord tillför inte bara lite skoj och humor till ditt ordförråd, utan har också en lång historia bakom sig. Så varför inte ge dem ett försök och se hur de kan ge din dag lite medeltidskänsla.

Förbättra din engelska utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer